Medi ambient

Faran un congrés sobre gestió de sediments

S'emmarca dins d'un projecte de la Xarxa Europea sobre Deltes i se celebrarà el juny del 2011 a la Ràpita

L'aportació d'un cabal ecològic suficient és un tema essencial per garantir la preservació del delta de l'Ebre i així ho recull la llei del Plan Hidrológico Nacional. L'altre gran cavall de batalla són els sediments. De fet, actualment al Delta no arriba ni un 1% dels sediments que hi feien cap abans de la construcció dels embassaments a la part superior de la conca. El 2008 la unitat d'ecosistemes aquàtics de l'IRTA (IRTA-EA) va constatar que pel tram final del riu van baixar només 133.452 tones de sediments (120.588 tones de sediments en suspensió i 12.000 més en fons, és a dir, graves i sorres). Els tècnics calculen que per “salvar” el Delta calen almenys 2 milions de tones i proposen anar-les a buscar al pantà de Riba-roja d'Ebre. La gestió d'aquests sediments és un tema molt important del qual fa molts anys que es parla però ara s'aprofundirà d'una manera important arran de la celebració d'un congrés que del 6 al 9 de juny del 2011 se celebrarà a Sant Carles de la Ràpita.

Sota el títol genèric d'Impacte global sobre els deltes, els estuaris i llacunes costaneres, aquest congrés el coordina l'IRTA-EA dins el marc d'un projecte de la Xarxa Europea sobre Deltes Deltanet finançat pel programa europeu Interreg. “Ara tenim molta informació dels embassaments del tram final del riu però amb motiu d'aquest congrés s'analitzarà quina és la situació a la resta d'embassaments de la conca i això ens permetrà tindre idea de l'acumulació de sediments als principals pantans”, explica Carles Ibàñez, director de l'IRTA-EA.

El Congrés tindrà una projecció europea i també s'analitzarà la situació d'altres deltes i estuaris del continent. “Hi ha zones que tenen el problema invers al nostre. És a dir, d'excés de sediments”, va afegir Ibáñez, tot precisant que tenen el suport de diverses institucions internacionals com la Unesco.

Aquest projecte Interreg implica també la participació de l'estuari del Miño, (Galícia), el del Tajo (Portugal), el Severn (Gal·les), el delta del Vístula (Polònia), l'estuari de l'Elba (Alemanya), el Rin (Bèlgica i Holanda) i el delta del Danubi (Romania). L'objectiu és l'intercanvi d'experiències en la gestió de deltes i estuaris. Els àmbits temàtics que s'abordaran en altres simposis són, a banda dels sediments, la gestió integrada dels deltes, l'estat ecològic, la sensibilització social sobre la seua importància i la proposta de polítiques sostenibles.

LA DATA

06.06.11
Començarà
el congrés sobre sediments, que acabarà el dia 9. El lloc està per determinar. Hi haurà uns 150 assistents.

LA XIFRA

133.452
tones
de sediments es calcula que baixen a l'any pel riu Ebre. En calen almenys 2 milions per preservar el Delta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.