Medi ambient

alt urgell

Veïns i ecologistes planten cara a una guixera de grans dimensions a tocar del Cadí

Knauf promou una planta d'extracció de 630 ha a la vall de Tost

A la zona ja hi ha altres pedreres i els veïns diuen que fa perillar la repoblació de la vall

La plataforma Salvem Tost i el grup ecologista Ipcena van anunciar ahir a Lleida la presentació d'al·legacions al projecte de construcció d'una planta d'extracció de guix a la vall. La guixera la promou l'empresa de material constructiu Knauf, amb seu a Guixers (Solsonès), a uns 90 quilòmetres de la vall de Tost.

Els veïns al·leguen que a la vall ja hi ha tres pedreres de guix en funcionament i que aquesta, deu vegades més gran que la major de les anteriors, pot acabar de malmetre la qualitat de vida a la zona per l'impacte sonor, paisatgístic i el trànsit de camions en aquesta antiga vall al contrafort occidental de la serra del Cadí. En els darrers vint anys la vall, abans gairebé abandonada, s'ha vist repoblada amb nous residents, uns tres-cents que hi viuen de forma habitual repartits en masies i petits pobles. “Hem invertit molts esforços a arreglar les cases i els pobles de la vall perquè ara vinguin a destrossar-la”, es queixava ahir Raquel Pubill, portaveu de la plataforma Salvem Tost.

Ipcena, a més, adverteix que a la zona hi ha fauna protegida, com el trencalòs, i que hi ha a Catalunya altres possibles zones extractives de guix amb menor impacte ambiental i sobre la població. El grup ecologista es queixa que el projecte presentat a la Generalitat inclou “incorreccions i falsedats” sobre la situació ambiental de la zona i demana al govern que aturi el projecte.

Knauf lloga els terrenys a una comunitat comunal de propietaris de la muntanya, hereus d'antics pobladors de Tost. La plataforma acusa aquests propietaris de desentendre's del futur de la vall ja que avui cap d'ells no hi viu, excepte un. L'empresa al·lega que no hi ha a Catalunya terrenys d'una riquesa de guix com els d'aquesta vall.

El projecte es troba ara en tràmit d'aprovació de l'impacte ambiental. A continuació hi haurà de donar el vistiplau la comissió d'Urbanisme de la Generalitat, pas previ perquè l'Ajuntament de la Ribera d'Urgellet hi doni confirmació definitiva.

LA DATA

2041
és l'any
en què finalitzaria el contracte d'explotació de Knauf a la vall de Tost si tira endavant el projecte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona