Medi ambient

MEDI AMBIENT

ERC revifa el debat sobre la creació d'un parc natural al Ripollès

La formació política demana oficialment aquesta figura per a l'espai natural de les capçaleres dels rius Ter i Freser

El vell projecte de convertir en parc natural la zona més alta de la comarca del Ripollès ha reaparegut aquesta setmana, per iniciativa del grup parlamentari d'ERC. La diputada Carme Capdevila ha presentat una proposta de resolució a la cambra perquè es concedeixi aquesta figura legal de protecció a les capçaleres dels rius Ter i Freser, un territori extens de 12.500 ha (majoritàriament, dels termes de Setcases i Queralbs) que ja és espai d'interès natural (EIN) i que combina una riquesa natural impressionant amb l'existència de dues estacions d'esquí (a Vallter i a Núria).

Com argumenta la parlamentària republicana: “El parc natural suposaria un impuls econòmic considerable per a aquesta zona. A més, també contribuiria a regular aquest espai de manera que s'evitarien tales com les que hi va haver el 2007 [a l'obaga dels Carboners] i que la Generalitat va haver d'aturar.” Capdevila hi afegeix: “Ara per ara el país no es pot permetre el risc de malmetre cap paratge. A més, des del punt de vista econòmic és molt interessant potenciar aquesta zona.”

Un cas pendent

En la proposta, ERC recorda que al 2002 la cambra catalana va aprovar una resolució en què s'instava el govern a començar els tràmits per declarar el territori parc natural. A més, –diuen els republicans– el Consell Comarcal del Ripollès s'ha mostrat a favor de la declaració.

LA XIFRA

12.500
Hectàrees
són les que amida l'espai d'interès natural que es s'hauria de convertir en parc natural.

LA DATA

2002
és l'any
en què el Parlament va instar el govern a declarar-lo parc natural o parc nacional.

L'única dels Pirineus que no té parc

El Ripollès és l'única comarca catalana dels Pirineus (des de la Val d'Aran a l'Alt Empordà) que no té cap espai declarat parc natural. A parat dels avantatges de caire ambiental que tindria per les capçaleres del Ter i del Freser i de tenir més protecció, afavoriria la connectivitat amb els espais protegits que hi ha a l'altra banda de la frontera, considera Capdevila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.