Medi ambient

pirineu

El desgel omple rius, però es manté el risc de sequera

La Noguera Ribagorçana està en estat d'emergència per sequera i el Segre, en un nivell de prealerta

Els rius i embassaments situats a la conca catalana de l'Ebre fan bona cara, però la imatge és enganyosa, segons la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, que alerta que el fet que hi hagi poques pluges pot comportar problemes en el futur. Els rius occidentals van plens i en alguns casos, com ara el Segre al pas per Lleida, es van desbordar la setmana passada i han ocupat la part enjardinada de la llera. Els embassaments del Segre i la Noguera Pallaresa estan plens a causa del desgel de la neu a muntanya (Oliana és al 93% de la seva capacitat; Camarasa, al 96%; Rialb, al 76%, i Sant Antoni, al 99%), cosa que ha obligat a obrir comportes i desembassar. Tot i això, l'hivern ha estat sec, ha nevat poc, i el desgel ha estat massa ràpid, de manera que si no hi ha pluges abundants pròximament hi haurà problemes a mitjà termini. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha activat l'estat de prealerta per sequera per a la zona d'Oliana i Rialb, on hi ha els dos grans embassaments del riu Segre, i l'estat d'emergència per al territori de la subconca de la Noguera Ribagorçana, per les escasses aportacions de pluja que està rebent el riu des del setembre de l'any passat. Només la subconca de la Noguera Pallaresa està de moment lliure d'alarma.

Les conques internes, bé

A les conques internes catalanes la situació és similar, tot i que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en fa una lectura més optimista. Susqueda i la Baells estan plens i han de desembassar, i el conjunt del sistema registrava, ja a l'abril, un volum d'aigua emmagatzemada del 85% del total possible. Això, deia llavors l'ACA, garanteix el subministrament fins als tretze mesos següents. Ahir, a més, les precipitacions van generar optimisme respecte a un sistema hídric català que ha passat un hivern massa sec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona