Medi ambient

Medi ambient

El Montnegre torna a tenir roure

El nou arbre es desenvoluparà sobre un sostrat on hi ha barrejades terres provinents de vuit municipis

L'exemplar es protegirà fins que sigui prou fort per créixer sol

Avui ha estat un dia de festa grossa en ple cor del Montnegre. Un grup de persones provinents tant del Maresme com del Vallès Oriental s'han donat cita a l'ermita de Santa Maria amb un objectiu clar: retornar a la terra allò que va perdre fa dos anys. Un exemplar de no més d'un pam d'altura de roure martinenc ha estat plantat en el mateix lloc on el seu predecessor, de més de 200 anys de vida va caure com a conseqüència d'una tempesta de vent i fred. Un exemplar, però, molt especial perquè es tracta d'un arbre genèticament idèntic que el roure caigut i gestat en un laboratori. Els Amics de Santa Maria del Montnegre han capitanejat l'acte on han pres part alcaldes i regidors dels pobles d'influència del Montnegre. Així, hi eren els responsables polítics de Calella, Pineda, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Munt i Sant Celoni i representants d'Arenys de Mar i de Canet. Cadascun d'ells ha rebut l'encàrrec de portar un grapat de terra d'algun indret conegut de la seva població per afegir-la al sostrat on s'ha plantat el nou roure.

El president de l'entitat, Francesc Vivas, ha explicat que l'acció simbòlica volia refermar els llaços d'amistat entre tots els territoris que creixen a redós del massís muntanyós i que han convertit l'indret “en un espai de trobada de la gent que estima aquest paisatge”. El biòleg especialitzat en clonatge Joan Oller, responsable del nou exemplar va explicar als presents de forma entenedora el procés que s'ha fet servir per obtenir un individu “igual” que l'històric roure. A l'exemplar el protegeix una gàbia de filferro i fusta que ha de garantir que el brot creix sense problemes i protegit de possibles atacs d'animals.

La celebració s'ha tancat amb el repartiment a alcaldes i regidors d'un present molt especial: un aglà fet amb la fusta de l'arbre monumental, part del qual encara descansa en el mateix lloc on va caure. Finalment, s'ha descobert una placa i tots els presents han estat convidats a compartir coca de Sant Pol i un bon glop de vi bo. Una jornada rodona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona