Medi ambient

medi ambient

Forta controvèrsia per la instal·lació d'unes salmorres a Sant Aniol

Una empresa tramita els permisos i Salvem Sant Aniol i l'oposició s'hi oposen frontalment

L'alcalde recorda que els excedents de sal són un problema

L'empresa Sal Llémena ha presentat un projecte per tractar i assecar salmorres industrials –els sobrants de sal i líquids provinents de l'assecatge dels embotits– a Sant Esteve de Llémena, al municipi de Sant Aniol de Finestres, on hi ha indústries del sector de molta envergadura. Per poder executar-lo, ha demanat a l'Ajuntament la requalificació d'un terreny rústic com a industrial, ja que l·lega que la nova infraestructura és d'interès públic. La plataforma Salvem Sant Aniol, que es va constituir per oposar-se a la implantació d'una planta de tractament i extracció d'àrids al municipi, s'ha manifestat contrària a la construcció d'aquesta planta de salmorres.

Salvem Sant Aniol explica que aquest terreny està al costat del paratge de l'església i en un zona d'influència directe del riu Llémena. “Pretenen construir unes instal·lacions, en prop de mitja hectàrea, de sis metres d'alçària per escampar-hi salmorra”, afirma l'entitat en una comunicat. I hi afegeix: “Aquest residu procedent del'elaboració d'embotits conté una alta concentració de sal i proteïna i és un greu problema per als ecosistemes, ja que pot salinitzar espais naturals i afectar el desenvolupament de la biodiversitat”.

La plataforma Salvem Sant Aniol, doncs, té previst presentar al·legacions al projecte d'instal·lació de la planta de tractament de salmorra i les fonamenta en què el pla d'ordenació urbana municipal nou ja és molt restrictiu amb l'expansió industrial, que ocupa el 62% dels terrenys urbans i en què atén a interessos privats i perjudica l'entorn rural i natural de gran qualitat que té el municipi. A les mateixes al·legacions, la plataforma alerta que la reconeguda qualitat de l'aigua no és compatible amb una planta de tractament de residus industrials, i que tampoc no ho és l'elevant trànsit de vehicles pesants amb l'entorn protegit i amb la tranquil·litat que tenen ara els veïns. Finalment, la plataforma llança un crit d'alarma, i afirma que la salmorra no desapareix dels indrets on hi ha plantes de tractament.

LA XIFRA

62
per cent del sòl urbà
del municipi de Sant Aniol de Finestres és industrial, segons recorda la plataforma.

Donant curs oficial

L'alcalde de Sant Aniol, Francesc Oliveras (CiU), ha afirmat que l'Ajuntament únicament està donant curs oficial a una petició d'una empresa, i que el període de presentació d'al·legacions està obert perquè tothom hi digui la seva. Oliveras opina el municipi té un problema amb els excedents de sal, ja que s'han de tractar abans d'enviar-los a la depuradora. Ara, les indústries càrnies del municipi envien la salmorra amb camions cisterna fins a un abocador especialitzat de Cardona. Oliveras recorda que les instal·lacions es fan en sòl rústic i són com una mena d'hivernacles amb un sistema de ventilació que potencia l'assecatge. El portaveu del grup independent, Xavier Cusell, s'ha manifestat en contra d'aquesta planta per l'entorn privilegiat i protegit de Sant Aniol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona