Medi ambient

Interior encén els alcaldes

Els alcaldes afectats pels focs del 2012 a l'Empordà rebaten que les mancances en la gestió de l'emergència siguin atribuïbles només als ajuntaments

Reclamen autocrítica també des del Departament d'Interior

Els alcaldes de l'Empordà que es van enfrontar als incendis del 2012 rebutgen la idea que les mancances en la gestió de l'emergència d'aquells dies siguin imputables només als ajuntaments. Les conclusions de l'informe encarregat pel Departament d'Interior, que assenyala només els ajuntaments a l'hora de buscar deficiències en la gestió de la crisi, no han caigut gens bé als alcaldes: es mostren sorpresos i, en alguns casos, indignats pel fet que es puguin treure aquestes conclusions. Des del territori, no s'ha tingut accés a l'informe, però la sensació és que els ajuntaments, amb pocs mitjans, van ser els primers a enfrontar-se a la situació perquè els bombers van arribar tard a causa de l'excepcionalitat de l'incendi. “Els alcaldes, els veïns i les ADF van parar el primer cop. Ara, podem acceptar que els PAM són millorables, però per això demanem supervisió i assistència tenint en compte els pocs mitjans de molts ajuntaments”, diu l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

“Tot és millorable i l'autocrítica pot ser bona”, és la resposta més compartida pels alcaldes, però insisteixen en el fet que cal incloure-hi l'actuació del Departament d'Interior. Afegeixen que els ajuntaments estaven a primera línia i van fer el que van poder amb els pocs mitjans que tenen i seguint les directrius que els donava precisament Interior. Els més crítics responen fins i tot que els que van quedar desbordats en aquell moment de crisi van ser els responsables d'Interior i que si s'han de buscar les mancances les veuen en la falta de comunicació i informació de la conselleria. “Vam tenir la sensació que els ajuntaments estàvem allà a més a més: ens havien confinat i allò ho volien resoldre des de Barcelona o Figueres. No van comptar amb els alcaldes, els que estem a primera línia”, diu Eduard Payrà, alcalde de Darnius, que reclama més coordinació. Els edils admeten que es poden millorar coses a partir de l'experiència i diuen que s'han posat a treballar, per exemple, fent franges de protecció. També adverteixen que ara es parla molt de prevenció perquè els fets són recents, però que cal garantir-ne la continuïtat.

En tot cas, el que hem de fer és treballar per trobar solucions i no carregar contra els ajuntaments
Joan Sabartés
Alcalde de cantallops
Ells van ser els primers a quedar desbordats; Infocat no va servir com hauria hagut de servir
Eduard Payrà
Alcalde de darnius
Alcaldes i veïns van ser els primers a parar el cop; sí a la millora dels PAM, però amb assistència
Marta Felip
Alcaldessa de figueres
Els ajuntaments no sempre tenim mitjans; el departament també podria millorar coses
Sònia Martínez
Alcaldessa de la jonquera
Vam fer el que vam poder tenint en compte l'emergència i anàvem seguint les directrius d'Interior
Jesús Figa
Alcalde de Capmany
El que no va funcionar és la comunicació i la informació; ens vam haver d'espavilar
Consol Cantenys
Alcaldessa de Vilafant

Puig elogia la feina del territori

R. Estéban

El conseller d'Interior que va encarregar l'informe que ha causat malestar entre els alcaldes afectats pels incendis, i que actualment és el titular del Departament d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va assegurar ahir que no coneixia el contingut del document i, consegüentment, va declinar comentar-ne el contingut i la reacció que s'ha produït als ajuntaments al·ludits. En qualsevol cas, Puig va voler deixar molt clar el seu reconeixement a la feina que es va fer des dels organismes i entitats del territori mateix –també des dels consistoris– en uns moments, va assenyalar, en què tothom es va veure desbordat per una emergència de tanta envergadura com van ser aquells incendis forestals.

L'ara responsable d'Economia i Empresa va rememorar els dies complicats i de tensió que van viure l'estiu de l'any passat tant ell i el seu equip com els ajuntaments, els cossos de protecció civil i sanitaris, etc., a més dels bombers i els agents de l'ordre. “Jo només puc tenir paraules d'elogi per al món local”, va manifestar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona