Medi ambient

Amb permís del vent

El foc del Baix Empordà es va donar per estabilitzat ahir a les set de la tarda

70 dotacions terrestres i set mitjans aeris van lluitar durant tot el dia ahir per impedir que el foc saltés a les Gavarres

Totes les restriccions de trànsit s'han aixecat i el transport escolar es reprèn avui

Un miler d'hectàrees han quedat afectades

Si es manté el vent feble, el foc es podria donar per controlat avui


Dotze vehicles i tres helicòpters vigilaran encara avui el perímetre


Vint-i-quatre hores després del seu inici, ahir a les set de la tarda el foc del Baix Empordà es donava per estabilitzat. Amb tot, el delegat del govern de la Generalitat, Eudald Casadesús, insistia que tècnicament l'incendi només es podria considerar definitivament controlat al llarg d'avui dimecres si es mantenen les condicions meteorològiques favorables (vent feble) i si no s'observa cap revifalla en el perímetre del miler d'hectàrees que han quedat afectades. Ahir al vespre, però, ja es van reduir les setanta dotacions de bombers que havien lluitat contra les flames fins a una dotzena de vehicles encarregats de controlar i remullar l'àrea sensible. Dels set mitjans aeris que ahir van participar en les tasques d'extinció, tres helicòpters es mantenen mobilitzats i participaran avui en les tasques de remull.

El delegat territorial també va anunciar l'aixecament de totes les restriccions de trànsit a les carreteres del Baix Empordà que havien quedat tallades al llarg del dia d'ahir i la represa del transport escolar per avui dimecres, tot i que va demanar a la població que només es fessin els desplaçaments imprescindibles.

Les flames deixen una àrea afectada d'un miler d'hectàrees, tot i que no tot aquest perímetre ha cremat: unes 400 hectàrees són d'arbrat i aquestes sí que han cremat; en canvi, entre les 365 hectàrees de conreus que formen part del perímetre de l'incendi, es considera que només unes 160 han cremat. No hi ha hagut danys corporals i els únics danys materials que recollia ahir Eudald Casadesús són dos pallers calcinats a Colomers.

Els agents rurals que investiguen les causes de l'incendi situen el punt de sortida del foc entre Camallera i Vilopriu. Els moments més crítics van ser la nit de dilluns a dimarts: empès per un fort vent (amb ratxes de fins a 100 km/h), el foc es va desplaçar en diversos fronts i en direcció sud a uns 12 km/h, amenaçant els municipis de Foixà, Colomers, Vilopriu i Jafre, que van quedar confinats. Un centenar de veïns van ser desallotjats. A partir d'ahir al migdia (amb el conseller Ramon Espadaler present al centre de comandament instal·lat a Foixà i amb el suport del president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, oferint ajuda als alcaldes afectats), la disminució del vent va permetre controlar el 75% del perímetre del foc. Els esforços dels serveis d'extinció es van centrar al flanc sud, a prop de Foixà, per evitar que el foc saltés cap a la Pera i Púbol, fet que hauria significat l'entrada de les flames a les Gavarres i que s'ha aconseguit evitar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona