Medi ambient

El reciclatge a la demarcació de Girona va caure quasi tres punts el 2013

La recollida selectiva neta baixa al 28,4%, 2,4 punts per sota de la mitjana catalana

Descens arreu excepte a la Garrotxa, que passa a ser la millor comarca

Només dotze municipis reciclen més del 50%

Les comarques gironines no només continuen reciclant per sota de la mitjana catalana, sinó que la distància es va eixamplar l'any passat. El 2013 a les comarques gironines el percentatge de recollida selectiva neta –un cop extrets els residus impropis, que són els que no corresponen a la fracció on s'ha dipositat– es va situar en només un 28,44% dels residus, gairebé tres punts per sota respecte al 2012 (31,03%). A Catalunya, el reciclatge també va disminuir, però menys d'un punt i mig: del 32,19% del 2012 al 30,80% l'any passat. Això fa que si el 2012 la mitjana gironina era inferior en poc més d'un punt respecte a la catalana, l'any passat ja se situés gairebé 2,5 punts per sota. Cal recordar que la UE ha fixat que el 2020 el percentatge ha d'arribar al 50%.

La disminució del reciclatge preocupa l'Agència Catalana de Residus (ACR). El seu director, Josep Maria Tost, ho va atribuir ahir en part “al relaxament de la ciutadania: hi ha una part de la població que no recicla i una altra que només ho fa en part i per exemple no fa l'orgànica”. També va destacar “el robatori de milers de tones”, sobretot dels contenidors de cartró i paper –en què els quilos recollits a Catalunya han disminuït un 24% en dos anys–, i també de coure i elements metàl·lics de les deixalleries.

Accions els propers mesos

Tost va explicar que el govern s'ha fixat com a objectiu “consolidar els hàbitats de reciclatge” i fer accions específiques en les comarques i municipis pitjors del país. Un dels primers objectius serà impulsar la recollida de fracció orgànica a l'Alt Empordà, juntament amb les altres dues úniques comarques catalanes on encara tampoc s'ha desplegat (la Val d'Aran i la Cerdanya).

L'estratègia del govern inclourà també afectar la butxaca: “El voluntarisme ambiental s'ha esgotat. Hem de fer que a qui no recicli li surti més car.” Ho emmarca, però, en un pla amb una previsió de sis anys. Va recordar que el que ja s'ha pactat amb els ajuntaments és un augment progressiu del cànon dels residus que van a abocador, que ara és de 15,8 euros/ tona i que ha d'acabar el 2020 en gairebé 50 euros.

Comarques i municipis

L'única comarca gironina en què l'any passat va millorar la recollida selectiva neta va ser la Garrotxa. En la resta, el percentatge va disminuir. Això va fer que la Garrotxa, que el 2012 només era la quarta en què més es reciclava, fos l'any passat la que liderava el rànquing. Com destacava Tost, hi ha notables diferències entre zones. Entre el 33,20% de reciclatge de la Garrotxa i el 24,22% de la pitjor comarca, la Selva, hi ha gairebé 9 punts.

Més diferència hi ha encara entre municipis. Per exemple, a l'Alt Empordà, amb una xifra baixa de reciclatge (27,74%) hi ha quatre municipis que reciclen més de la meitat dels residus. En tota la demarcació, la recollida selectiva neta supera el 50% només en dotze municipis. L'única comarca on no n'hi ha cap és el Pla de l'Estany, que és la més uniforme, sense cap poble amb xifres molt altes ni baixes.

Vacamorta, Pedret i Marzà i Campdorà

El director de l'Agència Catalana de Residus (ACR), Josep Maria Tost, va deixar clar ahir que l'abocador de Vacamorta continuarà en funcionament fins que el TSJC “clarifiqui si tota la tramitació administrativa cau”; és a dir, si només s'ha de clausurar o també buidar el dipòsit. Tost va recordar que el govern aposta per una clausura ”ordenada” perquè considera que seria perillós ambientalment desplaçar els més de dos milions de tones que s'hi han abocat.

D'altra banda, va confirmar que es manté l'últim calendari per a la planta de Pedret i Marzà, per a la qual només falta un últim informe. La previsió és que comencin les obres entre finals del 2014 i principis del 2015 i que s'allarguin un any.

Pel que fa a la millora de la incineradora de Campdorà, va afirmar que és un projecte tècnic que requereix temps i encara no hi ha dates. El que sí que es farà els propers mesos és desmuntar la xemeneia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona