Medi ambient

Un dia d'infaust record

El 10 d'agost de 1994 un gran incendi va afectar la comarca de la Selva

Sant Feliu de Buixalleu va ser el poble més afectat: “En 24 hores se'ns va cremar el municipi”, recorda l'alcalde

El 10 d'agost de 1994 un gran incendi va afectar la comarca de la Selva. Hi va haver talls de llum, desallotjaments i hores de pànic. Sant Feliu de Buixalleu va ser el municipi més afectat, però també va tocar el rebre a Breda, Riudarenes, Massanes, Riells i Viabrea, Hostalric i Santa Coloma. “En 24 hores se'ns va cremar el municipi”, explica Josep Roquet.

Roquet, l'alcalde des del 2007 per CiU, recorda la sensació de “desil·lusió total, d'impotència” d'aquell dia: “La gent se'n va anar a dinar pensant que el foc era a Gualba i en una velocitat extraordinària va arribar fins aquí. No van tenir temps ni de fer el cafè.” La festa major de Gaserans va quedar interrompuda.

D'un total d'11.136 hectàrees cremades, segons dades de la unitat tècnica del grup d'actuacions forestals (GRAF) del cos de Bombers de la Generalitat, unes vuit mil van ser a la Selva. “És el perímetre global, que inclou àrees al mig que no es van cremar”, precisa Èdgar Nebot, sotsinspector dels Bombers. L'incendi va permetre constatar que hi havia pocs mitjans aeris: “En aquell moment es tenia en compte que una arribada ràpida i contundent en el foc era el més important, però llavors es va veure que també calien més helicòpters per als comandaments i avions bombarders”, assenyala.

La mala gestió forestal (i el creixement de la vegetació) han relativitzat la importància de mitjans aeris inexistents fa vint anys. “Els mitjans aeris són una gran ajuda, però en els grans incendis, quan se'ns escapen de la capacitat d'extinció, no ho són tot”, indica el bomber. En el gran foc del juliol del 2012 a l'Alt Empordà, hi va haver 10.000 hectàrees cremades i, el que és el pitjor, quatre morts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia