Medi ambient

Acció Ecologista inaugura l'hivernacle de la Costera

Després de mesos de treball el col·lectiu comarcal de l'Horta Nord obren aquesta instal·lació al paratge natural del terme

L'hivernacle de La Costera de Puçol, on es posarà en marxa un viver forestal a partir de 2015, ha sigut un dels projectes on Acció Ecologista-Agró Horta Nord ha invertit més esforços pel que respecta a la custòdia del territori d'este paratge natural municipal.

Els treballs de restauració d'este antic hivernacle van arrancar en abril, amb el reforçament de la seua estructura de ferro. Posteriorment, en el mes de maig, gràcies a la col·laboració del Col·lectiu Trellat, es va organitzar un taller de bioconstrucció amb canyes, que va permetre crear l'espectacular estructura interna de l'hivernacle.

Després de l'estiu, AE-Agró i el Col·lectiu Trellat van reiniciar els treballs de restauració de l'hivernacle, que s'han accelerat als mesos de novembre i desembre, durant els quals s'han construït uns murets de pedra i terra, s'ha instal·lat una xicoteta tanca de canyes i s'ha fet una séquia que creua l'hivernacle, i que té com a objectiu arreplegar l'aigua de pluja per a conservar la humitat en l'interior d'este futur viver forestal.

A més a més, s'ha revestit l'estructura amb algeps i s'ha complementat amb tubs de PVC, que fins ara estaven abandonats per la muntanya. Finalment, a principis de desembre es va instal·lar la coberta.

Ara mateix, en l'interior de l'hivernacle ja podem trobar plançons de carrasca (Quercus ilex), surera (Quercus suber), murtes (Myrtus communis), fleixos valencians (Fraxinus ornus) i també de lliris grocs (Iris pseudacorus). Fins i tot es disposa també d'espècies de flora dunar com el passacamins marí (Polygonum maritimum), el cotonet (Otanthus maritimus) o la corretjola blanca (Calystegia soldanela).

A partir de 2015 s'espera augmentar la producció d'arbres i arbustos autòctons, especialment forestals perquè, com van poder constatar el passat 20 de desembre, els participants en la inauguració de l'hivernacle de La Costera, este paratge natural de la Serra Calderona no ha escapat a la plaga d'escolítids (Tomicus destruens i l'Orthotomicus serosus) que està danyant greument les pinedes valencianes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia