Medi ambient

Troben més postes de cargol poma a l'arrossar de Pals

Els arrossaires mantenen les inspeccions intensives a la parcel·la afectada, que tractaran amb saponines, i la podrien cremar un cop dessecada

La plaga, per ara, no s'ha detectat en altres camps

Les inspeccions intensives a l'arrossar situat al límit entre els termes de Palau-sator i Pals, arran de la detecció d'exemplars i postes de cargol poma la setmana passada, han permès eradicar una desena més de postes d'ous i un quart exemplar viu del mol·lusc invasor. El president de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, explicava ahir que, després d'haver eradicat les primeres postes i tres exemplars de cargol poma la setmana passada, aquest dimarts van trobar set postes més i ahir al matí tres més i un quart exemplar adult de l'espècie.

L'únic fet esperançador, per ara, és que totes les troballes s'han produït a la parcel·la de 2 hectàrees que des de divendres passat es manté aïllada i amb les boques de reg i desguassos d'aigua bloquejats, per mirar d'impedir que els cargols o els ous de les postes es disseminin per la resta d'arrossars. A banda del tractament biològic amb saponina, un plaguicida que a les Terres de l'Ebre s'estima que pot arribar a eliminar el 90% dels exemplars adults i que es començarà a aplicar la setmana vinent, l'ADV manté l'aposta per dessecar de manera natural les 2 hectàrees de la parcel·la i controlar la presència de cargols i ous. Un cop s'evapori o escoli tota l'aigua embassada, el moment crític en què els cargols supervivents es podrien enterrar per intentar resistir fins que el camp es torni a inundar, es preveu la possibilitat de cremar les restes seques del conreu i llaurar successives vegades el camp. Fins a final de mes, al marge de la parcel·la confinada, els arrossaires controlaran l'aparició de nous exemplars o postes als camps adjacents i les 935 hectàrees d'arrossars del Baix Ter i l'Alt Empordà.

LES XIFRES

10
postes d'ous
més s'han detectat entre dimarts (7) i ahir (3), que se sumen a la desena de la setmana passada.
4
exemplars
adults de cargol poma han retirat a l'arrossar afectat per la plaga, que té una superfície de 2 hectàrees.

La investigació continua al camp

A banda del protocol de control per intentar eradicar la plaga, agents rurals i del cos dels Mossos d'Esquadra continuen buscant algun indici que permeti descobrir com van arribar els cargols fins a l'arrossar afectat. No ha transcendit cap altre detall sobre la investigació, però la hipòtesi de la intencionalitat és la que pesa més ja que difícilment els cargols podrien haver arribat per si mateixos fins a un arrossar que està situat a l'interior. I sense cap altre rastre del mol·lusc gasteròpode al llarg de la xarxa canalitzada de regadius del Baix Ter. La setmana passada s'aventurava que els cargols adults podrien haver estat introduïts al camp cap a finals del mes de juliol. En paral·lel, ahir al matí es va fer la primera reunió de la comissió de seguiment constituïda per abordar l'arribada de la plaga als arrossars del Baix Ter. Hi participen experts en la lluita contra el cargol poma a les Terres de l'Ebre, i, a més d'analitzar la situació, fonts dels arrossaires palsencs explicaven que s'ha valorat la predisposició a eradicar la plaga encara que s'hagi de sacrificar la collita anual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona