Medi ambient

Els propietaris privats qüestionen el parc de les capçaleres del Ter i el Freser

No s'oposen a la seva creació, però no entenen que n'hagin ampliat l'extensió prevista inicialment i es queixen que no els tinguin en compte

Els propietaris de finques privades que quedaran dins dels límits del futur parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser estan indignats amb la Generalitat –redactora del projecte– bàsicament per dues raons: perquè no estan d'acord amb l'ampliació de l'extensió del parc respecte del projecte inicial i perquè, segons afirmen, no se'ls ha tingut en compte a l'hora de planificar-ho, quan precisament la gent del territori és la que hi té més a dir.

Amb aquests dos arguments, l'associació de propietaris de finques rústiques de la vall de Camprodon, que agrupa una seixantena de socis, ha presentat unes al·legacions al projecte i, alhora, ha escrit una carta de queixa al conseller de Territori i Sostenibilitat. El president, el tresor i la secretària de l'entitat, Josep Maria Pujol-Galceran, Josep Reixach i Teresa Guillaumes, van exposar ahir a la premsa el seu malestar. De les seves paraules, queda clar que el que més els ha molestat és que no se'ls hagi escoltat. Pujol-Galceran no va estalviar retrets als polítics i tècnics responsables del document: “Senyor conseller, les coses no es fan així”, “la muntanya té propietaris”, “ho han redactat uns tecnòcrates de ciutat que desconeixen la realitat”, “ens tracten amb menyspreu perquè som pocs”, “n'estem farts”, van ser algunes de les frases que els va dedicar. Segons l'associació, no han disposat d'informació directa de l'ampliació del futur parc i s'ha establert un període d'al·legacions (del 17 de juliol al 10 d'agost) curt i en una època de l'any en què el sector està molt ocupat i trobar tècnics que et redactin les al·legacions és difícil perquè estan de vacances. La poca consideració que l'administració té als propietaris de les finques es plasma també –va indicar el president– en el fet que, segons el projecte, dels 34 membres del consell rector del parc només n'hi hauria un en representació d'aquest col·lectiu.

Quant a l'ampliació, són del parer que no era necessària. “No l'acabem d'entendre; creiem que en el primer detall ja quedaven suficientment reservats els estatges alpí i subalpí de les capçaleres dels dos rius”, argumenten. Si en el projecte inicial hi havia molt pocs propietaris privats afectats, amb l'ampliació quedaran dins del parc 25 finques privades. Els propietaris veuen amb recel la creació del parc perquè –va assenyalar Pujol-Galceran– suposarà la imposició de restriccions en les activitats forestals i ramaderes, així com dificultats afegides a l'hora de planificar camins i carreteres, entre altres raons. Malgrat tot –va remarcar el president–, acceptaran el projecte si els l'expliquen bé i els convencen.

LA FRASE

Si queda alguna cosa a preservar és gràcies a la feina que hem fet nosaltres
Josep M. Pujol-Galceran
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ DE PROPIETARIS

LES XIFRES

12.500
hectàrees
tindrà el parc, de Setcases, Queralbs, Vilallonga, Molló, Ribes, Pardines, Toses i Planoles.
25
finques privades
queden dins dels límits del futur parc natural, segons el projecte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona