El Priorat i la Terra Alta lideren la recollida selectiva
Poboleda (Priorat) i Miravet (Ribera d'Ebre) són els municipis del Camp i l'Ebre que millor van reciclar el 2014
La recollida de fracció orgànica i la gestió dels residus als nuclis turístics són les assignatures pendents
Calen sistemes nous per millorar la recollida de residus
El Camp de Tarragona va superar el 2014 la mitjana catalana en la recollida selectiva de residus, amb més de 341.000 tones, un 1,46% més respecte a l'any anterior, segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). La comarca del Priorat encapçala la recollida selectiva de residus al territori, al davant de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Tarragonès. La Terra Alta és la primera als municipis de les Terres de l'Ebre amb prop de 82.000 tones, un 3,13% menys que el 2013, al davant de la Ribera d'Ebre, el Montsià i el Baix Ebre.
També cal destacar que la recollida selectiva neta, un cop extrets els residus impropis –els que no corresponen a la fracció orgànica on s'han dipositat–, és al Camp de Tarragona del 28,46%, una xifra molt inferior a la de les Terres de l'Ebre, en què s'assoleix el 35%. Al conjunt de Catalunya, la recollida selectiva neta se situa en el 31,24%.
Quant a la generació de residus per càpita, a Catalunya va ser d'1,33 kg per habitant i dia, una xifra molt similar a la mitjana europea de l'any 2013. Al Camp de Tarragona, es va situar en 1,52 kg/h./dia, i a les Terres de l'Ebre, en 1,29 kg/h./dia.
Durant la presentació d'aquestes dades, el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, va diagnosticar que els cinc anys vinents seran fonamentals per promoure la recollida orgànica, que és “l'assignatura pendent com a país”, ja que suposa entre el 35% i el 40% dels residus que es generen. “Distingim perfectament els envasos, el vidre, el paper i cartró”, va assenyalar, “però la fracció orgànica ens fa peresa”, va reconèixer. Finalment, Tost va animar els ciutadans a separar aquest tipus de residus assegurant que “no és brut, no fa olor”.
Noves mesures
El director de l'Agència de Residus de Catalunya va assenyalar que la recollida selectiva bruta a Catalunya està “estancada” des de fa tres o quatre anys. La Unió Europea demana que el 2020 aquest percentatge hagi augmentat fins al 50%, i que amb vista al 2030, arribi al 70%. Per aquest motiu, Tost va dir que cal buscar nous sistemes per optimitzar la recollida de residus, com ara el porta a porta o el pagament per generació. Pel que fa a les poblacions on es concentra més turisme, es produeix una gran alteració de dades amb l'arribada de visitants. Per Tost, “hem de fer un fort treball amb els grans productors”, com ara càmpings, hotels o restaurants. Aquesta serà la via per millorar la separació en origen i apel·lar a la implicació de tot el sector de l'hostaleria i la restauració de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre.
El municipi de Poboleda (Priorat) té un índex de recollida selectiva del 67,25%, cosa que el converteix en el que més recicla al Camp de Tarragona, seguit de Bellmunt del Priorat (66,53%) i de la Masó (64,77%). A les Terres de l'Ebre, destaca Miravet (Ribera d'Ebre), que encapçala la llista amb un índex del 69,18%, seguit per Prat de Comte (61%), Batea (59%), Rasquera (59%) i l'Ametlla de Mar (54%).
LES XIFRES
Que pagui menys el que recicli més
El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, va manifestar que “hem de ser capaços” de millorar aquests resultats buscant nous mecanismes per conscienciar la població, com ara el sistema de pagament per regeneració, una alternativa que l'Agència vol aplicar en els anys vinents. En aquest sentit, Tost va recordar que en molts països de la Unió Europea ja s'ha posat en marxa aquesta mesura, que consisteix en el fet “que pagui menys qui recicli més”. Aquesta tecnologia funciona mitjançant contenidors amb clau i un sistema de xips a les bosses de recollida que permeten identificar la llar que està reciclant i com ho està fent. D'aquesta manera, s'aconseguiria una diferenciació positiva i aquells ciutadans que més reciclen pagarien menys en el rebut de la taxa municipal.