Medi ambient

El viver de Torredembarra

Les alzines de Bigas Luna

Es posa en marxa el viver de Torredembarra, amb una plantada d'alzines del projecte ‘El gran capital', en memòria del cineasta català

El viver també permetrà reduir els costos de l'arbrat de la via pública

L'Ajuntament de Torredembarra ha creat el seu propi viver municipal. Es tracta d'una nova instal·lació, ubicada a la finca de Cal Dània, on s'han plantat unes 200 alzines provinents del projecte. El gran capital impulsat per Jordi Bigues, cosí germà del director de cinema Bigas Luna, que va morir l'any 2013. Aquest projecte procedeix de la collita de glans d'una alzina dedicada a Bigas Luna, situada a la plaça de la Vila de Madrid, al centre de Barcelona. Durant la tardor i l'hivern del 2013, Jordi Bigues va collir d'aquesta alzina un total de 12.495 glans, 60 quilos de collita dels quals n'han brotat 2.000 alzines. D'aquestes, 200 s'han lliurat a l'Ajuntament de Torredembarra, fruit de l'estreta relació que tenia el cineasta amb el municipi i amb tot el Baix Gaià.

El viver municipal, amb una superfície útil de 1.200 metres quadrats, inclou una zona destinada a apadrinar les alzines de Bigas Luna per part del grup de Reforestació Les Alzines. Una altra part està pensada per fer créixer arbres per replantar al terreny que el consistori té prop del riu Gaià, en conveni de custòdia del territori amb l'Associació Mediambiental La Sínia, i una tercera zona destinada al creixement d'arbres i arbustos per a la via pública, parcs i jardins. La creació d'aquest viver suposarà un estalvi econòmic important perquè no caldrà adquirir els arbres amb la mida necessària per plantar-los a la via pública, la qual cosa comporta que el seu preu sigui més elevat que si les espècies s'adquireixen petites i es fan créixer al viver. També és sostenible mediambientalment perquè es faran créixer espècies autòctones. En aquest sentit, Jordi Bigues destaca “la importància de l'alzina com a arbre ibèric per excel·lència, molt resistent a les sequeres i essencial per absorbir diòxid de carboni i així lluitar contra la contaminació”.

A més de les alzines plantades a la zona d'esbarjo del recinte de Cal Dènia, on s'ubica el viver, l'Ajuntament torrenc també ha lliurat exemplars d'alzines als ajuntaments d'Altafulla i de Vespella de Gaià i, properament, se'n faran arribar a la resta de municipis del Baix Gaià que hi estiguin interessats.

Bigas Luna i el Baix Gaià

La relació de Bigas Luna amb el Camp de Tarragona i amb el Baix Gaià ve de lluny. Per començar, el pare del cineasta barceloní era natural de Valls. A finals dels anys 80, Bigas Luna es va establir en una masia de la Riera de Gaià, una terra a tocar de Torredembarra i Altafulla que va batejar com “la Toscana catalana”. També va regentar una botiga de productes ecològics a Torredembarra, on comercialitzava els vins que ell mateix produïa.

El director de cinema sempre havia confessat que les comarques tarragonines havien estat el seu paisatge, com demostren els escenaris utilitzats durant el rodatge de la pel·lícula La teta i la lluna, a Valls, Tarragona i Torredembarra. També va destacar la passió pel vi del territori i pels seus productes elaborats. Això es va materialitzar uns anys abans de la seva mort, amb l'adquisició d'uns terrenys al Baix Gaià amb vinyes en les quals elaborava els vins que comercialitzava a través de la seva pròpia empresa, Estudi BL, sota el paraigües de la DO Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona