Medi ambient

El tractament contra la mosca negra es retarda

L'elevat cabal de l'Ebre impedeix la realització de mostrejos als tècnics del Copate

Enguany s'actuarà contra el mosquit a la punta de la Banya

L'elevat cabal del riu Ebre impedeix als tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (Copate) fer mostrejos i començar els tractaments contra la mosca negra. Tot i que el dispositiu tècnic ja està adjudicat –els tractaments es fan amb un helicòpter– i que el mes de febrer passat ja es van localitzar larves de mosca negra als macròfits del riu, la crescuda ho fa impossible. “Amb més de 500 metres cúbics per segon és perillós fer un mostreig, i el tractament no seria efectiu”, ha explicat el director de l'àrea de salubritat pública del Copate, Raül Escosa.

El cabal de l'Ebre al seu pas per l'estació d'aforament de Tortosa era ahir de 1.129 metres cúbics per segon, segons la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Un cabal que es mantindrà els pròxims dies davant la previsió de pluges a la capçalera de l'Ebre, per la qual cosa la CHE ha programat un desembassament controlat del pantà de Mequinensa. De moment, el Copate no té data per fer el primer tractament de l'any contra els simúlids, tot i que la primera generació de mosca després de l'hivern ja no es podrà eliminar. “La mosca negra fa la primera eclosió al febrer i lamentablement enguany tampoc hi hem pogut actuar”, ha dit Escosa.

El Copate també lamenta que encara no han cobrat l'aportació de la Generalitat per l'execució dels tractaments contra la mosca negra de l'any passat. Pel que fa al pressupost per combatre la plaga entre el 2015 i el 2017, és de 2,1 milions d'euros. En el cas del Segre, ja s'han fet les prospeccions i els tractaments començaran d'aquí a pocs dies.

D'altra banda, enguany i per primera vegada es combatran els mosquits a la punta de la Banya. L'actuació s'ha acordat després del focus que es va generar l'estiu passat en aquest espai natural i que va crear problemes als municipis d'Alcanar i la Ràpita. El Copate calcula que s'haurà de tractar una zona d'entre 125 i 158 hectàrees, i encara s'ha de determinar qui assumirà el cost de l'actuació. Per la seua banda, els ajuntaments gestionen els permisos amb el Parc Natural del Delta.

LA XIFRA

1.129
metres cúbics
per segon és el cabal que portava l'Ebre ahir al seu pas per l'estació d'aforament de Tortosa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona