Medi ambient

Mobilització contra els “despropòsits” del camp de de tir militar a l'Albera

Un centenar de persones van assistir, a Espolla, a l'acte de la plataforma Alto el Foc a l'Albera, que reclama el final de les proves de tir dels militars a la zona

“El camp de tir és un cúmul de despropòsits i una estructura incompatible amb qualsevol activitat en aquesta zona”, va concloure Pau Graboleda, ahir, a Espolla. Graboleda resumia així el missatge de la plataforma Alto el Foc a l'Albera, que es presentava, ahir, per primer cop en públic i que va reunir un centenar de persones a la sala La Fraternal a Espolla. El primer despropòsit són els incidents que es produeixen cíclicament d'ençà que existeix el camp de tir i que posen en perill la integritat física dels veïns d'aquesta àrea. Ho va dir Barbara Magugliani, del celler Can Torres, que va explicar que, en diverses ocasions (2008, 2013 i fins el passat novembre del 2015), han sentit xiular bales i projectils a només alguns centenars de metres del seu habitatge i el seu lloc de treball. A més de no sentir-se segurs a la feina, Magugliani explica que aquesta inseguretat perjudica econòmicament l'activitat d'enoturisme que desenvolupen a la finca. Prèviament, Sebàstià Delclos Pitruc va prendre la paraula per subratllar els valors paisatgístics, patrimonials i culturals d'aquesta àrea de l'Albera –formacions geològiques singulars, patrimoni arqueològic amb menhirs i dòlmens, barraques de pedra seca, etc.– que no es poden promoure o que són directament amenaçats per les proves de tir.

A l'acte d'ahir també hi van assistir els alcaldes d'Espolla i Sant Climent, Carles Lagresa i Olga Carbonell, que van explicar que, mitjançant el senador Jordi Martí (que també era a Espolla) i la diputada Teresa Jordà, preguntaran directament al govern espanyol per la normativa en vigor. Els alcaldes i els representants de la plataforma dubten que aquest camp, amb errors de tir i projectils que cauen a distàncies de més d'1 quilòmetre del perímetre establert, respecti les normatives europees vigents i volen creure que aquest pot ser el camí per aturar aquestes proves.

Vint-i-tres entitats adherides

Vint-i-tres entitats s'han adherit a la campanya d'Alto el Foc a l'Albera i donaven suport a l'acte convocat ahir a Espolla. La plataforma segueix oberta a noves incorporacions i, de moment, en formen part els ajuntaments de Cantallopsi d'Espolla, Amics de la Tortuga de l'Albera, les associacions Cultural i Esportiva Jonquerenca, Cultural La Fraternal Espollenca i Respectem l'Albera, l'Ateneu Cim d'Estela, els centres excursionistes Empordanès i Jonquerenc, el Club Patí Jonquerenc, la CUP Darnius, els diables, els grallers i els xanquers de l'Albera, el Grup d'Art i Treball, el Iaeden i diverses territorials de l'Assemblea Nacional Catalana: Aspres de l'Albera, Casallamps i Vilaür, la Jonquera, la Mar d'Amunt, Palamós, Sant Joan i Vall-llobrega, Roses i Tallada de l'Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona