Medi ambient

medi ambient

gestió de boscos

El Vallès estrenarà el 2017 un centre de biomassa públic per gestionar boscos

S'enllestirà a mitjan juliol, produirà 7.000 tones d'estella i la concessió es posarà a licitació aquest any

Un dels objectius és netejar els boscos per prevenir incendis

El centre logístic de biomassa públic impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, que s'està construint en una parcel·la del polígon Els Bellots cedida per l'Ajuntament de Terrassa, serà una realitat el 2017. Les obres de l'equipament, finançades a través de subvencions del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya 2008-2011 –a què s'ha canviat la destinació–, s'enllestiran a mitjan juliol i està previst que el concurs per adjudicar-ne la concessió de la gestió es faci abans d'acabar l'any.

Aquest servei comarcal era un dels projectes inclosos en el projecte Boscos del Vallès , amb la finalitat de mantenir les zones boscoses netes per prevenir els incendis forestals. En aquest sentit, l'episodi de ventades del 9 de desembre del 2014, que va provocar la caiguda d'una gran quantitat d'arbres en zones properes a Castellar, Sentmenat, Matadepera, Terrassa, Sabadell i Ullastrell, entre altres municipis, en va accelerar la necessitat de posar-lo en funcionament, ja que el 59% de la comarca és forestal i el 89% està en mans de propietaris privats, i calia donar sortida a l'aprofitament d'aquesta fusta. Precisament aquest va ser un dels aspectes destacats pel president de l'ens comarcal, Ignasi Giménez, que va subratllar que amb aquest centre es dóna una altra eina per prevenir els incendis, a la vegada que s'estableixen mecanismes per mancomunar serveis per a municipis grans i petits, s'estalvien recursos i “es farà una reducció dràstica de les emissions de CO2”.

El centre, que està aixecant l'empresa Grup Mas Edificació amb un cost de 473.819 euros, produirà 7.000 tones d'estella cada any per generar energia calorífica, el 45% de la qual serà consumida per les calderes que s'instal·laran a l'hospital del Consorci Sanitari de Terrassa, on s'inverteix un milió d'euros, i també als edificis del servei d'activitat fisicoesportiva de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb el qual es va firmar un conveni de col·laboració. El 55% restant servirà per abastir altres instal·lacions municipals, de manera que es fomentarà una gestió de la biomassa de proximitat. A més, es comercialitzarà a altres entitats interessades, per evitar que hagin de buscar l'estella en indrets més allunyats, com van explicar el vicepresident i responsable de l'àrea de Territori, Joan Ballbé, i la consellera delegada de Boscos, Elizabeth Passamonte. La intenció és incentivar els propietaris privats perquè ja no tinguin excusa per no netejar els boscos i, alhora, crear una altra activitat econòmica i ocupació a la comarca.

El centre gestionarà la compra de fusta en roll dels boscos, creant estella i distribuint-la. Podrà rebre 5.500 metres cúbics d'estella i 4.000 de troncs apilats.

LA XIFRA

45
per cent
de les 7.000 tones d'estella que es produeixin seran per a les calderes de l'hospital de Terrassa i la UAB.

LA FRASE

El centre servirà per prevenir incendis i buidar els boscos de molta massa acumulada
Ignasi Giménez
President del Consell Comarcal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona