Medi ambient

Agents Rurals vigilen els pantans per combatre les espècies invasores

Alerten d'embarcacions que incompleixen la normativa i posen en perill alguns embassaments

Les denúncies per pesca il·legal també són habituals

Els Agents Rurals realitzen inspeccions rutinàries amb barca als embassaments de les comarques de Lleida per controlar les activitats a la zona i comprovar que la gent que fa ús d'aquest espai compleix la normativa. El cap de l'àrea bàsica dels Agents Rurals de l'Urgell, Lluís Tomàs, explica que “aquestes inspeccions es fan quan tenim sospites d'accions il·legals en una zona determinada. La vigilància amb la barca ens permet controlar tots els punts de l'embassament i actuar amb més celeritat si detectem alguna irregularitat”.

La Noguera és un dels territoris on aquests controls són més habituals, ja que és una de les comarques catalanes amb més embassaments. En les últimes setmanes, els Agents Rurals han alertat de la presència d'algunes embarcacions que naveguen amb matrícula vermella al pantà de Santa Anna, a Os de Balaguer. Les barques amb la matrícula d'aquest color tenen autorització exclusiva per navegar en pantans confinats; és a dir, embassaments que estan restringits perquè tenen algun tipus d'espècie invasora, com ara el musclo zebrat, un mol·lusc d'origen rus que figura entre les 100 espècies invasores més dolentes d'Europa. “Les embarcacions que naveguen en pantans confinats passen uns controls molt estrictes per evitar la proliferació d'aquest tipus de plagues. Han de seguir un procés de desinfecció de la barca i de tot el material de camp, com ara botes, cordes o xarxes”, explica Lluís Tomàs.

Les denúncies per pesca il·legal són habituals en aquest tipus d'inspeccions, en què els agents també revisen les llicències dels pescadors, comproven que tinguin tots els permisos en regla, i que compleixen la normativa de pesca vigent. També s'asseguren que les embarcacions tenen la documentació corresponent i l'assegurança de responsabilitat civil obligatòria. A més a més, en aquesta zona els agents han trobat en més d'una ocasió fogueres o campaments il·legals, i també vigilen aquest tipus d'incidents.

Aquests serveis de vigilància permeten detectar els infractors que no compleixen la normativa i que posen en perill la preservació dels espais naturals.

Pesca il·legal amb aparells elèctrics

Agents Rurals van interceptar dimecres passat dues embarcacions que pescaven furtivament amb arts de pesca massius i no selectius a l'Espai d'Interès Natural Aiguabarreig Segre-Cinca. Després d'observar-les durant quatre hores, els Agents, juntament amb una unitat del cos dels Mossos, van intervenir les dues barques pneumàtiques equipades amb salabres, xarxes, un aparell elèctric i uns 150 Kg de peix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona