El bus directe de Manresa a Barcelona encara no té data
El govern no sap quan podrà implantar a la capital del Bages la xarxa de busos d'altes prestacions Exprés.cat, que substituiria l'actual línia de Monbus
Es tracta d'un servei que ja té desplegades 32 línies a Catalunya
La línia de bus que hauria d'unir Manresa i Barcelona de manera directa a través de la xarxa Exprés.cat encara no té data. Es tracta d'un model d'autobusos d'altes prestacions que la Generalitat està implantant a Catalunya des del 2010 i que, en el cas del Bages, hauria de suplir les mancances del servei que ofereix actualment Hispano Igualadina (Monbus).
Segons ha confirmat a aquest diari el Departament de Territori i Sostenibilitat, la Generalitat treballa per “millorar el servei” i “reconvertir la línia”, tot i reconèixer que no hi ha un calendari fixat. La condició sine qua non per reconvertir les línies és, segons Territori, que els busos siguin 100% accessibles i que quasi tots els viatges que s'efectuïn siguin directes. També han d'oferir Wi-Fi als usuaris i la premsa diària. Ja hi ha 32 línies que estan en funcionament arreu del país sota el paraigua d'Exprés.cat i uneixen les principals ciutats.
En concret, a la demarcació de Barcelona, hi ha dinou línies en funcionament i dues que encara no s'han reconvertit. Una és la que enllaça Barcelona amb Manresa i arriba fins a Berga. L'altra, la que va de Barcelona a Mollet del Vallès. L'Ajuntament de Manresa reclama que es posi en marxa el servei i es pugui, així, ampliar la quantitat –i també la qualitat– de viatges directes a la capital catalana.
I el mateix demanen els usuaris, que no han quedat satisfets amb la proposta de nous horaris que aquest dimarts va fer pública la Generalitat i que ha d'entrar en funcionament dilluns. No obstant això, la resposta de l'administració no dona lloc a falses esperances. “No es poden reconvertir totes les línies de cop, aquest procés necessita temps. La de Manresa no s'ha pogut transformar perquè hi havia temes judicials pel mig. Ara, continua prevista però sense data”, han dit fonts de Territori.
Una línia conflictiva
La decisió del govern de canviar la graella horària arriba després de les nombroses queixes rebudes per part d'usuaris i ajuntaments per les incidències que hi ha hagut al servei des del desembre, quan va ser assumit per Hispano Igualadina arran de la sentència judicial que retirava la concessió a l'UTE Bages Exprés. Representants del grup d'usuaris i personal de l'Ajuntament es van reunir dimarts al vespre amb el subdirector de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Benjamí Cubillo, per fer-li arribar el seu malestar pels nous horaris. Blanca Virós, usuària, assegura que en la nova proposta no queden reflectides les demandes que s'han fet des de Manresa. No confia en els canvis perquè creu que “alentiran encara més els viatges”.
I és que s'han afegit parades al trajecte –una a Barcelona i dues a Monistrol de Montserrat– i els directes hauran de travessar Manresa per fer parada a Valldaura abans d'anar a buscar la C-16. “És probable que acabem perdent més temps”, diu.
En la reunió, Cubillo es va comprometre a seguir de ben a prop els passos de Monbus i vetllar perquè no hi hagi més incidències. Virós afirma que els usuaris tampoc deixaran de controlar que el servei funcioni bé.