Infraestructures i serveis

Municipal

Pas en ferm per construir l’esperada depuradora de Maçanet de Cabrenys

L’ACA adjudica la redacció del projecte i l’inclou en el pla 2017-2021

Les aigües avui s’aboquen a la conca de la Muga i acaben al pantà de Darnius

La llarga reivindicació per dotar Maçanet de Cabrenys d’una estació depuradora d’aigües residuals (Edar) ha estat finalment atesa. A banda de la mancança que significa per al poble no disposar de depuradora, en aquest cas es tracta pràcticament d’una qüestió d’interès general, ja que, a causa de la ubicació del municipi a la part alta de la conca de la Muga, les aigües residuals es van escolant fins al pantà de Darnius Boadella, amb l’agreujant que des d’aquest embassament s’alimenta d’aigua per beure l’Empordà i part de la demarcació.

Ara, però, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha adjudicat a l’empresa Aquatec la redacció del projecte constructiu d’aquesta infraestructura. L’alcaldessa de Maçanet de Cabrenys, Mercè Bosch, confirmava ahir que les previsions indicaven que el projecte es redactaria aquest 2017 i que la fase executiva es podria iniciar el 2018. “És una reivindicació en la qual hem insistit molt des que vam arribar a l’Ajuntament”, diu Mercè Bosch. L’alcaldessa explica que en l’actualitat el municipi només disposa d’una petita depuradora al nucli de Tapis, una instal·lació d’iniciativa privada que va fer un restaurant de la zona i que ara gestiona l’Ajuntament.

La nova depuradora se situarà al nucli de la Casanova on mitjançant una xarxa de col·lectors en alta es faran arribar les aigües residuals del poble. L’adjudicació d’aquest mes de setembre (per un import d’uns 66.000 euros) encarrega a l’empresa escollida la definició exacta del projecte, de la capacitat i característiques tècniques que haurà de tenir la nova depuradora.

Pla 2017-2021

Fonts de l’ACA confirmaven ahir que la construcció d’aquesta instal·lació està inclosa en el pla d’actuació 2017-2021 i que, a banda de l’adjudicació de la redacció del projecte, l’execució disposarà d’un pressupost de l’ordre d’1,4 milions. De fet, l’any 2007 ja es va fer un projecte sobre les obres necessàries per a la construcció de la citada depuradora, però la crisi va fer que el tema quedés aparcat i el temps transcorregut obliga ara a redactar un nou projecte. En els requisits tècnics del projecte s’especifica que la futura Edar “abocarà en una zona sensible per captació” pel fet de situar-se a prop de l’embasament de Darnius Boadella. Una altra característica és que la població del municipi, uns 760 habitants, pràcticament es duplica a l’estiu, amb l’augment de l’activitat dels establiments de restauració.

El procés de depuració es realitzarà a través de fangs activats, amb un pretractament que constarà d’un pou de gruixuts, un desbast de fins i un desgreixador. A la parcel·la –situada al sud-est de la urbanització La Casanova– també es preveu instal·lar un sistema de desodorització per solucionar els problemes de pudors generats i la construcció d’un edifici on se situarà la sala de deshidratació de fangs, la sala de bufadors, el taller mecànic, el sistema de desodorització, els quadres elèctrics, un despatx i un lavabo.

LA XIFRA

1,4
milions.
És el pressupost que preveu l’ACA per a la construcció de la futura depuradora de la Muga.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona