Infraestructures i serveis

A Olot, èxit de la prova pilot per tenir llars sostenibles

Una setantena de propietaris s’han volgut informar del programa d’assessorament Hola Domus per reformar els habitatges

És una projecte pioner d’àmbit europeu que s’estendrà a la resta del país

Des que a principis d’octubre es va obrir el programa Hola Domus a Olot, una setantena de propietaris han mostrat interès per aquest sistema innovador d’acompanyament tècnic, administratiu i financer en projectes de rehabilitació de llars des del punt de vista energètic, i en 14 casos s’hi han apuntat. Aquests cinc mesos, però, han estat de rodatge per anar afinant el procediment, que s’està fent a Olot en qualitat de prova pilot per a tot Europa. Un cop donat per acabat aquest període, a partir d’aquesta setmana el programa es desenvolupa a ple rendiment, dirigit des d’unes oficines situades a l’ajuntament.

Finançament

Hola Domus té la funció d’assessorar tècnicament i en matèria de finançament els propietaris que vulguin fer reformes als seus pisos o cases, sempre que incloguin objectius mediambientals. Per exemple, un aïllament extern, la instal·lació de plaques fotovoltaiques, substitució de tancaments, etc. Paral·lelament, a través de la fundació EuroPACE es busca un finançament amb unes condicions millors que les del mercat. En aquest sentit, destaca el fet que l’interès està per sota de l’habitual i que l’amortització del préstec es pot fer en quinze anys. A més –s’assenyala des d’Hola Domus–, no sol haver-hi en el mercat un producte financer pensat expressament per a aquest tipus d’intervencions.

D’altra banda, el programa inclou la creació d’una borsa de professionals (des d’arquitectes fins a instal·ladors, passant per paletes) que han merescut la confiança dels responsables d’Hola Domus, i amb els quals es posa en contacte els propietaris dels immobles. Ara mateix, n’hi ha una seixantena, van explicar ahir el director d’Hola Domus, Jordi Ayats; l’alcalde d’Olot, Pep Berga, i el regidor d’Urbanisme, Jordi Güell.

La previsió de l’Ajuntament és que en els pròxims dos anys 420 pisos o habitatges de la ciutat es reformin a través d’aquest programa, i que es mobilitzi una despesa d’uns 5,2 milions d’euros.

L’alcalde va mostrar-se satisfet d’aquesta fase inicial, i va subratllar que no es disposava de cap precedent a Europa en el qual inspirar-se.

LA XIFRA

5,2
milions
d’euros està previst que mogui Hola Domus a Olot els pròxims dos anys.

“Se sorprenen que no sigui tan car com creien”

Una de les impressions que Jordi Ayats ha tret dels mesos de rodatge d’Hola Domus ha estat que, en general, el ciutadà té el prejudici que una rehabilitació d’aquestes característiques resulta molt cara. “Se sorprenen quan veuen que no és cert”, va dir ahir. Els pressupostos –va indicar– es mouen entre els 3.000 i els 30.000 euros, de mitjana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona