Infraestructures

ALT Penedès / GARRAF

La Generalitat invertirà 29,5 milions d'euros al territori

El govern català invertirà oficialment un 27,3% menys a l'Alt Penedès però un 41,3% més al Garraf

L'institut Alexandre Galí de les Roquetes s'ampliarà amb mòduls prefabricats

La Generalitat invertirà aquest any 29,5 milions d'euros al Penedès, uns 4,1 milions menys que els que va invertir l'any passat a les comarques de l'Alt Penedès i al Garraf. La retallada en xifres globals és d'un 12,3%, una tisorada per sota del que es podia esperar, tot i que no convenç tothom. Mentre que al Garraf el volum inversor de la Generalitat pujarà enguany un 41,3% a l'Alt Penedès cau un 27,3% –segons consta oficialment–, molt més que la mitjana del pressupost total. Al Garraf les xifres agraden sobretot a CiU. El govern català té previst destinar-hi 8,8 milions d'euros, uns 3,7 milions més que el 2010. El concurs d'idees sobre el nou hospital de Vilanova (118.000 euros), l'institut Montgròs de Ribes (2,1 milions), els mòduls prefabricats perquè l'institut Alexandre Galí de les Roquetes s'ampliï el curs vinent (uns 210.000 euros) són algunes de les inversions.

El diputat vilanoví de CiU al Parlament Gerard Figueras detalla que, si bé l'any passat el Garraf rebia el 0,2% del pressupost total, enguany el percentatge ascendeix fins al 0,5%. Figueras fa una “valoració positiva” de la proposta econòmica. “És cert que hi ha recursos pressupostats per a obres que ja estan en execució, però el govern també hauria pogut prendre la decisió de no fer front a aquests pagaments, i no ho ha fet”, afegeix el diputat.

El pressupost inclou una partida de 301.000 euros per a la construcció del nou CAP de Ribes, un projecte per al qual l'Ajuntament del municipi avançarà els diners. Les inversions, però, no preveuen l'ampliació del CAP de les Roquetes, que s'intentarà incloure en el pressupost de 2012, segons Gerard Figueras.

Qui ho veu diferent és el PSC, que es mostra crític amb el pressupost per a la comarca. “Una part important de les inversions per territoris són actuacions que responen a situacions del passat i no a projectes de futur. Són inversions que ja s'han fet en el passat per part de la Generalitat i cal acabar de pagar-les”, assegura el partit. La representant del PSC Mila Arcarons posa com a exemple l'institut Baix a Mar de Vilanova (amb 5,3 milions d'euros), o el CAP de Baix a Mar, a Vilanova.

A l'Alt Penedès, les xifres no són tan positives. Hi invertiran 20,6 milions, 7,7 menys que l'any passat. “El que veiem és que hi ha una notable retallada, més que la que ja fa el govern català de mitjana i hi ha molts incompliments amb el territori, sobretot en educació i salut”, segons explicava ahir el diputat del PSC Roberto Labandera. Entre les inversions previstes destaquen les obres de construcció de l'escola Font-Rúbia de Font-Rubí (3.152.415 euros), l'escola Antoni Grau de Sant Quintí de Mediona (1.493.681 euros) o l'escola Rossend Montané d'Olèrdola (767.553 euros). Ahir al vespre el diputat del PSC Roberto Labandera denunciava que “el govern hauria inclòs 8,9 milions d'inversió en les línies ferroviàries com a actuacions a fer només a l'Alt Penedès”. Labandera apuntava que si es confirma “la retallada no serà del 27,3% sinó del 58,1%”.

LA XIFRA

29,5
milions d'euros.
Són els que oficialment consten com a inversió al Penedès. El PSC hi denuncia errors.

El CAP de Vilafranca, pendent

El segon cap de Vilafranca, que té un cost de prop de 10 milions d'euros, no apareix en les dades oficials que ha facilitat el govern català. Com tampoc l'escola de l'Ordal que ja estava licitada, l'institut de Sant Martí Sarroca, l'escola de Mediona o la de Subirats que també estava licitada. Aquestes són algunes de les inversions que, segons el PSC, haurien d'haver entrat en el pressupost d'enguany i que no és previst que s'executin. Segons explica Labandera, la situació “més greu” és la que haurà d'afrontar el govern local d'Avinyonet ja que, tot i haver-ho demanat, el govern català no ha inclòs la construcció de la depuradora de Cantallops. Labandera va recordar ahir que l'alcalde ha estat imputat per delicte mediambiental. La diputada del PP Dolors Montserrat considera que el pressupost que ha presentat el govern català “reflecteix l'herència desastrosa que deixa el tripartit i a la vegada el paper poc solidari amb la comarca de l'Alt Penedès, en què retalla un 27,3% la inversió”. Tot i els intents ahir no va ser possible parlar amb l'alcalde de Vilafranca del Penedès i diputat al Parlament, Pere Regull, per valorar la inversió prevista i “l'error” denunciat per Labandera que figura en les dades de l'Alt Penedès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona