Infraestructures

infraestructures

Tallen l'N-II a Bàscara per exigir que es desdobli la via

Unes 200 persones, algunes a peu i altres en cotxe, van participar en la protesta per reclamar a l'Estat espanyol que actuï de manera urgent

Van fer una marxa lenta i van tenir la via tallada una hora

Unes 200 persones van participar ahir al migdia en una marxa lenta per l'N-II des de Bàscara fins a Orriols per exigir el desdoblament immediat de la via. La manifestació va anar encapçalada per una pancarta en què es deia “Desdoblament de l'N-II ja” i els participants portaven senyeres i estelades. Passats deu minuts de les dotze del migdia els manifestants van començar la protesta a la sortida de Bàscara, i al cap d'una hora van arribar a una esplanada passada la sortida de l'AP-7 de l'Escala, a Orriols, on es va llegir una manifest en favor del desdoblament de l'N-II i per dir prou al dèficit d'infraestructures.

La protesta, que va anar seguida de tres tractors i una vintena de cotxes, va tenir tallada la carretera una hora. No va crear grans cues, però sí retencions, segons dades del Servei Català de Trànsit, de mig quilòmetre. Els Mossos d'Esquadra desviaven els vehicles per la carretera de Vilaür, mentre que els camions eren aturats en una àrea de servei pròxima.

La protesta estava convocada per CCOO, UGT, JERC i Esquerra, Reagrupament i SI, tot i que també s'hi van adherir l'Assembla Nacional Catalana i Unió de Pagesos.

La diputada d'ERC Teresa Jordà va parlar de “menyspreu” i “desídia” del govern espanyol pel que fa a les infraestructures a la demarcació, i va dir que l'N-II és un “greuge històric”. El secretari general d'UGT, Josep M. Àlvarez, va parlar de “situació dramàtica” de la via i va afirmar que “cal dir prou”, mentre que el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, va apel·lar a la seguretat per reclamar una solució a la via. També hi havia la secretària d'UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa; el secretari de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte; el president regional d'ERC de la federació de Girona, Josep Maria Rufí; el portaveu de les JERC Pau Presas; la diputada Carme Capdevila; el diputat de SI Toni Strubell; Mireia Mata, Joan Puig i Carles Bonaventura (Rcat), entre d'altres.

En la protesta també hi van participar els promotors de les marxes lentes que es van fer fa unes setmanes de Girona a Figueres per reclamar que es millori la carretera però que no es desdobli. Creuen que el que cal és fer passar els camions per l'AP-7. Una part dels promotors de la iniciativa, que duien pancartes de “No al desdoblament”, es queixaven que no els havien dit res sobre la marxa d'ahir.

LES XIFRES

65
morts
hi ha hagut els últims quatre anys a l'N-II. Ahir es va recordar la xifra per demostrar la perillositat de la via.
8
adherits
hi va haver a la protesta. CCOO, UGT, JERC, ERC, Rcat, SI, l'Assembla Nacional Catalana i Unió de Pagesos.

“Els ciutadans a les comarques gironines ens hem de plantar i dir prou”

L'escriptora Maria Mercè Roca va ser l'encarregada de llegir un manifest al final de la protesta en què es demanava “l'inici immediat de les obres de desdoblament de l'N-II i arreglar el greuge d'inversions”, així com “la gratuïtat de l'AP-7 mentre no s'hagi fet el desdoblament de l'N-II”.

El text, que resumeix en cinc punts les principals reivindicacions dels promotors de la protesta d'ahir, reclama “un model de transport més homogeni igual a Catalunya i a l'Estat espanyol que passi per la supressió de tots els peatges de les infraestructures ja amortitzades” i “l'aplicació d'un nou model de transport de mercaderies i persones basat en l'eficiència” que prioritzi el corredor mediterrani.

El manifest també denuncia que l'estat precari de l'N-II ha estat culpable de més de 65 morts en quatre anys i que la demora en el desdoblament perjudica els treballadors “fent-los jugar la vida en una infraestructura pèssima o obligant-los a usar vies de peatge”. A més, acusa l'Estat espanyol d'haver “menyspreat” els Països Catalans i les comarques gironines amb els pressupostos de l'Estat del 2012 per no fer les inversions necessàries. També considera que el govern espanyol ha fet una “mala gestió” i ha estat “incompetent”. Per això, consideren, “cal que ens plantem davant d'injustícies com les dutes a terme premeditadament des del govern espanyol per ofegar l'economia catalana”.

El manifest acabava amb el clam: “Els ciutadans de les comarques gironines ens hem de plantar i dir prou. Hem d'exigir a l'Estat espanyol les inversions que ha de fer, que ja hem pagat prèviament amb els nostres impostos.” L'acte es va cloure amb aplaudiments i crits de “Vergonya d'N-II”.

La protesta ha coincidit amb la setmana que alcaldes i presidents de consells comarcals han anat a Madrid a reclamar solucions per a l'N-II. Els polítics no van poder arrencar cap compromís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona