Infraestructures

A la Catalunya Nord no volen cap altra MAT

El col·lectiu nord-català 'No a la Mat-Non à la THT' podrà estar informat de les proves efectuades a la línia

L'acord de cooperació entre els Estats francès i espanyol precisa que cap altre projecte d'interconnexió elèctrica passarà per la Catalunya Nord

El primer ministre francès Manuel Valls i el seu homòleg espanyol Mariano Rajoy inauguraran divendres la línia de molt alta tensió (MAT) d'interconnexió entre l'Estat francès i l'espanyol. A partir d'ara començaran una sèrie de proves que culminaran amb la posada en servei comercial de la MAT al segon semestre d'enguany.

Tal i com es va preveure durant la concertació amb els moviments opositors a la línia, el col·lectiu nord-català No a la Mat-Non à la THT podrà seguir i estar informat de les proves efectuades i obtindrà els resultats de les diferents mesures preses, com la dels camps magnètics creats en el moment de fer passar el corrent de 400 mil volts pels cables subterranis en el territori de la Catalunya Nord. El col·lectiu realitzarà pel seu compte “mesures contradictòries per comparar els resultats i assegurar-se que la perillositat dels camps magnètics sigui per sota de les normes més severes en aquesta matèria”. L'associació No a la Mat-Non à la THT ha anunciat que es posaran en contacte amb els serveis del primer ministre francès per assegurar-se “que l'acord de cooperació per l'interconnexió entre els Estats francès i espanyol, signat a Saragossa el 27 de juny del 2008, sigui confirmat”. Volen insistir sobretot “en l'article 3 , que precisa que cap altre projecte similar d'interconnexió elèctrica passarà per aquesta part nord-catalana dels Pirineus”. L'empresa francesa RTE ha explicat ben clar, segons l'associació, que “amb aquesta connexió n'hi ha prou per reforçar l'alimentació elèctrica de Catalunya i més enllà, aixó com a l'exportació de l'energia eòlica espanyola cap a l'Europa del nord”.

No a la Mat-Non à la THT, que va aconseguir amb grans mobilitzacions que la línia sigui soterrada en el territori de Catalun ya Nord, afirma que “no acceptarem que cap altre projecte similar vegi la llum a casa nostra.”

Com era previsible, els alcaldes dels municipis concernits membres de No a la Mat-Non à la THT no participaran a la inauguració al costat de Valls i Rajoy ja que “malgrat la victòria obtinguda amb l'enterrament de la línia com a mal menor, no volem avalar un sistema de transport d'electricitat que afavoreix les produccions centralitzades de molta potència en detriment de les produccions locals properes als llocs de consum, el que evita una gran quantitat de pèrdua d'energia i que, sobretot, promouria llocs de treball al país.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia