Infraestructures

Acció per preservar les mines de Sant Marçal

La Diputació ha enllestit una nova intervenció de millora de l'entorn de les antigues mines de Sant Marçal, al Parc Natural del Montseny. Es tracta d'una explotació minera per a l'extracció de fluorita del subsòl que va funcionar des de principi dels anys cinquanta fins a finals dels vuitanta al Sot de Coma Fosca, un espai considerat d'alt interès natural.

Amb la col·laboració de l'Obra Social La Caixa, s'ha fet una inversió d'uns 51.000 euros destinada a frenar els processos d'erosió de la muntanya generats, en part, per la persistència de restes de runam abocades durant els anys de funcionament de la mina. S'ha treballat en la conducció de les aigües de la pluja a través de canals de desguàs cap a dues torrenteres, on també s'ha intervingut amb la instal·lació de xarxes d'acer per frenar l'erosió i ajudar a consolidar el terreny. A més, s'han plantat arbres i s'han retirat elements que quedaven de l'antiga mina, com ara rails i altres materials que eren un perill per als excursionistes. Part de la feina ha estat feta per personal del centre especial de treball de la Fundació Acció Baix Montseny, de Sant Celoni.

Està previst que l'actuació tingui continuïtat entre aquest any i el que ve amb una nova inversió, xifrada en 60.000 euros més. La nova acció servirà per continuar amb les actuacions de revegetació de l'entorn i per millorar la seguretat amb la instal·lació de tanques i cartells informatius que redueixin el perill de caure al forat de tres metres d'amplada de la cota superior, on es va començar a retirar la fluorita de la veta.

Juan María Urdangarin, pare d'Iñaki Urdangarin, va ser l'enginyer de mines responsable de l'explotació de la mina de fluorita, un mineral que té diverses aplicacions en la fosa de l'acer, la indústria del ciment i la fabricació d'abrasius i articles de soldadura. Als anys noranta, l'empresa es va dissoldre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona