Urbanisme

municipal

urbanisme

Sabadell defineix per primera vegada els límits dels barris

L’Ajuntament actualitza la divisió territorial de la ciutat, que no es redefinia des de l’any 1985, per plasmar-hi l’evolució urbanística i social

Aposta per la continuïtat i per donar coherència a situacions com la de Can Llong

La nova organització territorial de Sabadell manté set districtes i 19 sectors i dibuixa 32 barris, sis nuclis de població al rodal i dues zones industrials. L’Ajuntament ha actualitzat l’organització territorial per actualitzar-la i deixar constància de l’evolució urbanística i social del municipi donat que l’últim cop que es va aprovar per ple va ser l’any 1985. Com a novetat, per primer cop, s’han delimitat els barris. Fa 32 anys, el darrer document ja incloïa la denominació, així que els ciutadans coneixien els noms però no es va decidir fins a quin carrer, avinguda o plaça arribaven. “Els nens quan estudiaven a l’escola de la ciutat podien conèixer els districtes però no on començava un barri i on acabava el següent. Ara disposaran del mapa”, explica molt gràficament el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez. Hi afegeix que aquesta delimitació pot facilitar “reconèixer la diversitat i pluralitat dels diferents barris” i, a la vegada, fer estadístiques. “Fins ara teníem estadístiques per districte però no per barris, cosa que ara ens pot servir a l’hora de treballar”, comenta Fernàndez. Segons el tinent d’alcalde, el que s’ha volgut “és plasmar la realitat”.

S’han seguit bàsicament criteris tècnics per fer la reorganització territorial intentant que l’afectació fos al màxim de respectuosa possible amb el que ja existia i, per tant, si es presentava qualsevol dubte s’ha optat per la fórmula ja existent. El que sí que s’ha volgut és donar coherència a situacions actuals. La redefinició va ser aprovada inicialment en el ple del maig. Després de debatre la proposta a les seus dels districtes, només es va presentar una única al·legació que s’ha acceptat. En concret, l’associació de veïns de Covadonga va sol·licitar que en comptes de la proposta del govern que era Cobertera-Covadonga, el barri es digués només de Covadonga al·legant que és com es coneix popularment. En aquesta zona, hi ha hagut diferents canvis. Així, en el marc del districte 1 el barri de Laietana s’ha fusionat amb el de La Cobertera i s’ha passat a dir de Covadonga.

L’actualització ha servit per retocar el límit d’algun sector i districte per fer una divisió territorial coherent i perquè cada barri pertanyi a un sol sector i un sol districte. En aquesta línia, per exemple, el barri de Can Llong passa a estar en un únic districte, el quatre. Es tracta d’una zona de nova creació que ha crescut molt en les darreres dècades i que fins ara estava dividida entre el districte tercer i el quart. S’ha triat aquest últim perquè és on té més arrelament social i més superfície.

Pel que fa als canvis per barris, cal destacar que s’han suprimit els barris de Can Borgonyó i Via Alexandra, del districte 4 i s’han integrat a la Concòrdia i Can Rull, respectivament. Al districte 2, la urbanització del parc de la Clota ha provocat un canvi en la delimitació dels sectors de la Creu Alta i Can Puiggener. I, en el cas del districte 5, els barris de la Serra d’en Camaró i de Can Gambús s’han situat en el sector de Can Feu, i el districte 7, el Raval d’Amàlia, s’ha incorporat al sector la Serra de Sant Iscle.

La reorganització geogràfica també ha mirat cap al rodal. En aquest àmbit s’ha identificat diferents espais que tenen el nom de la zona on són. Així, hi ha el rodal Togores, el rodal Sant Julià d’Altura, el rodal Berardo, el rodal Oest, el rodal la Serra de Sant Iscle i el rodal Est. I, per últim, l’equip de govern ha optat per definir dues zones empresarials, la de Sant Pau de Riu-sec, on ara hi ha la depuradora i s’ha desenvolupat la zona comercial, i la de Can Roqueta. La redefinició de la distribució territorial es va aprovar a l’octubre amb els vots de l’equip de govern, de CiU i dels dos regidors no adscrits i l’abstenció de la resta de grups, PSC, Cs i el PP.

LA FRASE

Fins ara teníem estadístiques per districtes però no podíem tenir dades dels barris
Juli Fernàndez
Tinent d’alcalde de Cohesió Territorial


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia