Aigua a granel

Els veïns del nucli de les Voltes, al terme de Riudecols, es proveeixen gràcies a dues mines

Els rebuts periòdics de l'aigua a les bústies dels habitatges de les Voltes, a Riudecols, són difícils de trobar. Aquesta particularitat, que cada vegada és menys usual amb l'extensió de l'aigua corrent, és deguda al fet que tots els domicilis es proveeixen gràcies a dues mines que hi ha al nucli i que són propietat cadascuna d'elles d'una comunitat de regants, que s'encarreguen de gestionar aquest recurs i de garantir-ne el subministrament a la resta de veïns per tal que també es puguin autoproveir. Segons explicava ahir el president de la comunitat d'una de les mines, a aquesta curiositat s'hi afegeix que, en general, la quantitat d'aigua de què posseeixen els particulars està bastant acotada: «Temps enrere, cada família va comprar un nombre concret d'hores d'aigua de la mina i, actualment, aquest repartiment encara es manté vigent. Habitualment, al nucli hi resideixen al voltant d'una tretzena de persones, i qui en disposa de més quantitat és un veí que pot consumir fins a 51 hores a la setmana. Paral·lelament, cal destacar que d'un any per l'altre fem córrer sis hores la part del dia en què podem agafar l'aigua amb l'objectiu que no sempre sigui la mateixa.» En el supòsit, però, que algun dels residents en necessiti més, ja hi entra en joc la qüestió de la solidaritat de tal manera que un veí acabi deixant part de la que li correspondria a l'altre resident amb l'objectiu d'ajudar-lo o, d'altra banda, també hi ha la possibilitat de comprar hores d'aigua.

Els veïns consultats ahir també asseguraven que tot i tractar-se d'un sistema molt tradicional no hi veuen gaire inconvenients, sinó més aviat el contrari: «L'aigua que ens arriba és boníssima i, en la majoria de casos, és de franc, excepte quan hem de fer reparacions en alguna de les mines, ja que aleshores sí que tots hi hem de contribuir econòmicament.» Això, per exemple, és el que va passar fa 2 anys, quan van fer front de manera conjunta als 9.000 euros que van suposar els treballs de neteja d'una de les mines, ja que estava molt tapada. En canvi, el que en certa manera sí que reconeixen que els pot suposar un handicap és que depenen de les precipitacions. En aquest sentit, comenten que fa tres mesos que no plou al nucli i si continua així la situació es podria complicar l'any vinent, si bé ara per ara les mines van rajant gràcies a les precipitacions de mitjan 2008.

Anteriorment, però, es va posar sobre la taula un plantejament diferent per al subministrament. La proposta va ser edificar una urbanització, però el projecte està aturat des de fa temps. Lligat a això, es va tenir en compte fer baixar l'aigua des de Riudecols amb una canalització propera a l'N-420, però l'administració estatal competent va declinar el permís.

Emplenar el dipòsit amb mànegues

Les mines són galeries subterrànies artificials on es recull l'aigua de la capa més superficial de la capa freàtica. En el cas del nucli de les Voltes (Baix Camp), hi ha dues mines d'aigua que pertanyen a comunitats de regants. Pel que fa a la manera com arriba aquest preuat recurs a les cases, aquest és diferent segons els veïns. Així, els propietaris de les mines disposen de conductes que van des del punt d'origen de l'aigua fins a dipòsits que hi ha a les seves propietats. La resta de veïns, a banda, tenen uns punts que estan situats al mig del carrer –el pas del rec– on connecten la mànega, que després fan arribar al seu domicili per poder omplir les cisternes o els dipòsits particulars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona