Medi ambient

Un milió d’espècies animals i vegetals, en risc d’extinció

Un estudi presentat a la Unesco culpa l’home de l’explotació d’organismes, la contaminació i el canvi climàtic

L’informe insta a prendre mesures immediates per preservar la biodiversitat

Un milió d’espècies animals i vegetals, una de cada quatre, estan en risc d’extinció, moltes en les pròximes dècades, tret que hi hagi un canvi radical en els mètodes de producció i consum, segons adverteix l’informe global sobre biodiversitat de més envergadura que s’ha fet mai. Es tracta de l’anàlisi de la Plataforma Intergovernamental en Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES), presentat ahir a la seu de la Unesco, a París, que remarca la responsabilitat humana en la situació.

L’estudi assenyala com a principals responsables de la situació els canvis en l’ús de la terra i el mar i l’explotació directa de certs organismes per part dels humans. També posa el focus en el canvi climàtic, la contaminació i les espècies exòtiques invasores, uns factors combinats que han provocat que la taxa d’extinció actual sigui ja “entre desenes i centenars de vegades més alta que la mitjana dels últims deu milions d’anys”.

Experts de cinquanta països han treballat durant tres anys en aquesta radiografia del planeta en les últimes cinc dècades, que ofereix un diagnòstic fosc sobre l’impacte del desenvolupament econòmic en la natura i en les seves prop de vuit milions d’espècies. L’estudi xifra en almenys 680 el nombre d’espècies de vertebrats que han desaparegut des del segle XVI i estan en perill d’extinció, més d’un 40% de les espècies d’amfibis, un 33% dels esculls de coral i més d’un terç dels mamífers marins. Una estimació provisional situa en un 10% el percentatge d’espècies d’insectes amenaçades.

Entre el 1980 i el 2000 es van perdre a més 100 milions d’hectàrees de bosc tropical, principalment per dedicar-lo a criança de bestiar a l’Amèrica Llatina i a plantacions al sud-est asiàtic, la majoria, d’oli de palma.

Convenció del 2020

L’estudi, el primer intergovernamental d’aquest abast, veu inviable que es compleixin els objectius mundials de biodiversitat fixats per al període 2011-2020, però els seus autors confien que serveixi com a base de la convenció de l’any que ve sobre biodiversitat que l’ONU farà a la Xina.

Els científics creuen que encara es pot revertir la situació si es comencen a prendre de seguida mesures com ara establir quotes efectives de pesca i àrees marines protegides, promoure pràctiques que redueixin l’erosió del sòl i una agricultura sostenible, aprofitar el coneixement mediambiental de les comunitats indígenes i modificar polítiques de subvenció nefastes per a la preservació de la biodiversitat al món.

Mesures de la Comissió Europea

El comissari europeu de Medi Ambient, Karmenu Vella, va anunciar ahir que la Comissió Europea (CE) adoptarà “en breu noves orientacions sobre la integració dels serveis dels ecosistemes en la presa de decisions i en la infraestructura verda”. Vella hi va afegir que les noves mesures generaran “beneficis per a la salut i els mitjans de vida de les persones” i “crearan oportunitats de desenvolupament econòmic, especialment per als grups socials més vulnerables”. Una enquesta de la CE assenyala que un 96% dels europeus veu necessari protegir el medi ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia