Medi ambient

opinió

Plàstics a pagès, tema pendent

No hi ha solució per a la recollida i reciclatge de l’embalatge de plàstic de les bales de farratge que s’han estès arreu del país

El temporal Glòria ha estat devastador en molts sentits i en molts indrets del país, però també ens ha donat algunes lliçons i ens ha ensenyat no poques vergonyes. Una d’elles és el paisatge dantesc que hem observat en molts dels rius i de les rieres que solquen les planes agrícoles de l’interior del país, plenes a vessar de plàstics a les seves ribes, talment l’escenografia d’una pel·lícula de ciència-ficció. Quan el nivell de l’aigua ha baixat, ha emergit un paisatge-escombraries que la major part dels ciutadans que el contemplen no saben d’on prové. Nosaltres sí que ho sabem, i aquí ho denunciem: en última instància, prové de la incompetència i la desídia de l’Agència de Residus de Catalunya i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Ells són els dos principals responsables de no haver trobat fa temps una solució per a la recollida i reciclatge de l’embalatge de plàstic de les bales de farratge que en els darrers anys s’han generalitzat i estès arreu del país. Per les seves especials característiques, aquest plàstic no pot anar a parar al contenidor groc, tal com fem habitualment amb els plàstics d’ús quotidià i casolà. Necessiten una recollida selectiva pròpia... que ningú fa.

L’Agència de Residus de Catalunya se’n desentén i el Departament d’Agricultura –el responsable de l’activitat agrària del país– mira cap a una altra banda. Uns i altres deixen sols el pagès i el petit municipi davant d’un repte colossal que, evidentment, els supera, i és aquí on entra en joc la casuística. Alguns pagesos, conscients de la seva responsabilitat ètica cap al medi ambient (del qual, al cap i a la fi, depenen), apilonen aquests plàstics sota un cobert a l’espera que algú els indiqui què n’han de fer; d’altres, matussers i mancats d’escrúpols, senzillament els llancen i els escampen arreu. I els ajuntaments d’aquests petits municipis (que, recordem-ho, la majoria són micropobles que estan gestionant la major part del territori del país) fan el que poden: els més actius i conscienciats intenten inculcar bones pràctiques als pagesos del seu terme, i els que són una mica menys proactius es limiten a demanar ajut a una administració superior de la qual reben poca cosa més que excuses de mal pagador.

Aquest panorama no és propi d’un país que es vol culte i civilitzat ni d’un govern que el 14 de maig de 2019 declarava l’emergència climàtica amb un primer punt que deia així: “El govern es compromet a adoptar les mesures de simplificació administrativa necessàries per eliminar els obstacles que puguin posar en perill l’assoliment dels objectius en matèria de mitigació del canvi climàtic i de transició energètica.” On són aquestes mesures en el cas que ara ens ocupa? S’ha preocupat aquest govern per obligar els fabricants d’aquests plàstics a substituir-los per materials biodegradables i no contaminants a preus assequibles? A l’espera d’una normativa com aquesta que clama al cel, com pot ser que es deixi a la intempèrie (mai més ben dit) el pagès i el petit municipi? Si la nostra administració és incapaç de solucionar un problema menor com aquest (però amb un gran impacte ambiental i paisatgístic), difícilment podrà afrontar amb garanties d’èxit els reptes que tenim al davant en aquesta ineludible fase de mitigació del canvi climàtic i de transició energètica. Excepte que tot plegat no sigui una cortina de fum, és clar.

Joan Nogué és catedràtic de Geografia Humana. Institut del Medi Ambient (UdG)

Oriol Serrà és vicepresident territorial de l’Associació de Micropobles de Catalunya. Conseller d’Agricultura del Consell Comarcal del Pla de l’Estany



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.