Medi ambient

Medi Ambient

Controlant els mosquits

L’app Mosquito Alert incorpora dues noves espècies invasores i permet avisar de les picades i indicar en quina part del cos i a quina hora s’han produït

El projecte de ciència ciutadana vol sumar col·laboracions a tot Europa

Notificar una picada de mosquit pot servir per donar vida a un projecte de ciència ciutadana iniciat ja fa sis anys i que ara vol sumar científics de tot Europa que treballen en la vigilància i seguiment de les espècies de mosquit transmissores de malalties com ara la febre del Nil Occidental, el dengue i el Zika. El projecte Mosquito Alert ha estrenat una nova app que ha de permetre rastrejar els quatre mosquits invasors i transmissors de malalties que estan colonitzant i amenaçant l’Estat i Europa. A més, també afegeix un mòdul que servirà per estudiar el comportament dels mosquits i crear un mapa de picades en humans. En el moment que a la persona usuària la piqui un mosquit podrà entrar a Mosquito Alert i indicar sobre una silueta humana en quina part del cos es troben les picades, en quin moment del dia, així com si ha estat en un espai exterior o interior.

Per col·laborar en la iniciativa només cal descarregar-se l’app al telefon mòbil i fer-la servir per notificar les picades de mosquit, els llocs on crien i també es pot enviar les fotos dels mosquits localitzats, que valida un equip internacional d’entomòlegs. La informació serveix per crear un mapa interactiu que localitza on s’han detectat les diferents espècies de mosquit.

La informació recollida per la nova app és bàsica per desenvolupar el projecte Big Mosquito Bytes, que ha estat seleccionat en la convocatòria de recerca en salut de la Fundació la Caixa. El projecte vol combinar ciència ciutadana i les dades massives per desenvolupar models innovadors que permetin predir el risc de brots de les malalties transmeses pel mosquit tigre a Espanya i hi participen científics del CEAB-CSIC, UPF, l’Institut Max Planck de Demografia, el Centro Nacional de Epidemiología (CNE) Cibersp/Isciii i del CREAF.

Les noves espècies de mosquit que s’afegeixen al projecte són el mosquit del Japó Aedes japonicus i el mosquit de Corea Aedes koreicus. Ambdues se sumen a les espècies que ja registrava l’aplicació: el mosquit tigre Aedes albopictus, establert i abundant, i el mosquit de la febre groga Aedes aegypti, encara no present a l’Estat espanyol. En el cas del mosquit del Japó, es tracta d’una espècie originaria d’Àsia que va ser detectada a l’Estat el 2018 per un participant de Mosquito Alert des d’Astúries. Des de llavors, l’aplicació ha detectat la seva presència també a Cantàbria. La seva introducció a l’app permetrà estudiar la seva expansió pel nord de la Península, tal com Mosquito Alert ja està fent amb el mosquit tigre des del 2015, i per donar resposta a l’entorn europeu. El mosquit de Corea , molt semblant al del Japó, ja ha estat observat en cinc països europeus, si bé encara no s’ha detectat la seva presència a l’Estat espanyol.

Frederic Bartumeus, codirector del projecte Mosquito Alert, explica que aquesta aplicació suma més de 3.000 usuaris actius durant la temporada en què els mosquits estan presents, des de l’abril fins pels volts de Nadal. “Podem rebre una vintena d’imatges per dia, una informació molt útil que ens permet fer un vigilància molt més àmplia”, reconeix Bartumeus, que indica que les espècies que inclou l’app són les més fàcils d’identificar amb una foto i també “les que més preocupen en l’àmbit de la salut pública”.

En 17 idiomes
La nova app Mosquito Alert s’ha traduït a 17 llengües europees per permetre a la ciutadania de tot Europa participar en la vigilància i seguiment d’aquestes espècies, i replicar l’experiència a tot Europa en el marc d’aquest projecte per obtenir més dades i planificar accions futures.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona