Medi ambient

Ofensiva contra l’ungla de gat al cap de Creus

Amb tallers educatius i jornades sobre el terreny, el projecte Invacat sensibilitza els joves sobre la problemàtica de les plantes invasores i la necessària preservació de la biodiversitat

Entre 10 i 12 tones de plantes invasores (majoritàriament, ungla de gat) han estat arrencades de l’àrea del cap de Creus a la rodalia de Cadaqués en l’últim mes. És el resultat més visible i concret del projecte Invacat, desplegat en diversos fronts i escenaris. Sobre el terreny, el dispositiu ha consistit en vuit jornades durant el mes d’abril, amb la intervenció d’alumnes de primària i d’ESO de Cadaqués i la demarcació, uns 250 joves en total, que han posat fil a l’agulla per arrencar aquestes plantes invasores. L’última intervenció va ser a finals d’abril, amb una seixantena d’alumnes de l’escola Vedruna de Girona. Prèviament o en paral·lel a l’actuació sobre el terreny, la campanya s’ha desenvolupat també mitjançant uns 150 tallers educatius en diverses escoles del país, que han sensibilitzat uns 3.500 alumnes i els seus mestres i professors sobre la problemàtica de les plantes invasores.

L’entitat Biosfera s’ha encarregat de l’execució d’aquest projecte. Romero Roig, biòleg i coordinador d’Invacat, explica que les plantes invasores més agressives que hi ha al Parc Natural del Cap de Creus són l’ungla de gat, la figuera de moro i l’atzavara, i són les espècies principals a erradicar. Per regla general, són plantes que han estat introduïdes per l’activitat humana (vegeu text adjunt). La seva capacitat per escampar-se ofega i supera les plantes autòctones i perjudica la biodiversitat ambiental. Ponç Feliu, director del Parc Natural del Cap de Creus, confirma que és una problemàtica important del parc. Ja s’han fet diverses actuacions des del parc a les àrees de reserva, i el projecte Invacat és una oportunitat per actuar ara en altres sectors, com la rodalia de Cadaqués, on les invasores han anat ocupant molt de terreny. Berta Companys, tècnica del projecte Invacat, hi afegeix que, a més del problema de la biodiversitat, les punxes de plantes com la figuera de moro ja són un perill per als visitants dels ecosistemes naturals de l’entorn del cap de Creus, els excursionistes i els aficionats a collir espàrrecs o bolets.

Arrencar-les és l’opció més eficient i això és el que expliquen els biòlegs del projecte als joves que han vingut a contribuir-hi. I també retirar les plantes arrencades per transportar-les a una planta de compostatge; no es poden abandonar in situ. Tan sols en alguns sectors molt concrets de difícil accés, on només actuen els tècnics del projecte i no els escolars, quan és massa complicat transportar les plantes arrencades s’apilonen sobre zones rocoses perquè s’assequin i no rebrotin. Més enllà de la quantitat de tones arrencades aquest mes passat al cap de Creus, la sensibilització sobre aquesta problemàtica és un dels objectius clau del projecte Invacat. Els tallers educatius es continuaran fent fins al juliol.

Pedagogia mediambiental per als escolars i la població

Invacat és el nom escurçat del projecte Les espècies exòtiques invasores en els ecosistemes naturals de Catalunya: sensibilització ambiental i campanyes d’erradicació. La iniciativa ha rebut una subvenció del Departament de Territori i Sostenibilitat i ha estat executada per Biosfera. Aquesta entitat sense ànim de lucre ha estat l’encarregada de planificar els tallers educatius, les jornades sobre el terreny en les quals dos biòlegs guiaven els grups escolars i les visites porta a porta a les cases particulars amb jardins a Cadaqués, el Port de la Selva i Roses. El projecte també ha tingut la col·laboració del Parc Natural del Cap de Creus i l’Ajuntament de Cadaqués per a la logística i per seleccionar els espais on s’ha actuat per contribuir a desterrar les plantes invasores que estan amenaçant la biodiversitat del parc natural.

Plantes per adornar que es descontrolen

La introducció de plantes invasores és fruit de l’activitat humana, ja que sovint es fan servir per adornar jardins
La venda de bona part d’aquestes espècies fa anys que està prohibida
E.C

A més dels tallers als centres educatius i de les jornades sobre el terreny, la tercera pota del projecte Invacat és informar els propietaris de cases i jardins a l’entorn del cap de Creus sobre la problemàtica de les plantes invasores. I és que aquesta invasió no ha caigut del cel, sinó que és fruit de l’activitat humana. L’ungla de gat, originària de Sud-àfrica, ha estat una planta molt utilitzada en jardineria i ornamentació per la seva eficàcia com a planta entapissant i per la seva resistència a la sequera. En altres casos, explica Romero Roig referint-se a la figuera de moro, s’havia plantat a les tanques perimetrals de les finques, quan hi havia ramaderia, per evitar-hi l’accés des de l’exterior amb les seves punxes.

En tots els casos, però, la característica d’aquestes plantes és que es propaguen ràpidament, superen les plantes endèmiques i envaeixen les muntanyes i els camins de ronda. Des del Parc Natural del Cap de Creus, fa més de deu anys que es treballa per a l’erradicació de les plantes invasores en indrets com el Paratge de Tudela i l’illa de Portlligat, que antigament estava envaïda per l’ungla de gat, i erradicar-la ha permès la recuperació total de la vegetació natural. Per divulgar aquesta situació de cara als particulars i revertir-la, part de la feina d’Invacat ha estat també fer visites porta a porta per informar particulars i propietaris de jardins, a Cadaqués, el Port de la Selva i Roses, repartint fullets i tríptics informatius per identificar aquestes plantes.

“Ens adonem que hi ha molt de desconeixement sobre aquesta problemàtica. Un cop informats, les reaccions també són diverses; hi ha gent molt receptiva i gent a qui costa més admetre que el problema pugui ser tan greu. Cal fer encara molta pedagogia”, diu Roig, que ha fet aquestes visites.

Des del 2013, existeix una legislació que regula les plantes exòtiques més nocives. L’ungla de gat, la figuera de moro i l’atzavara estan incloses en aquest catàleg. La compravenda, el transport i la plantació o sembra d’aquestes espècies estan prohibits i sancionats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia