Medi ambient

L’Ajuntament de Barcelona alerta el Port de l’impacte ambiental provocat per la importació de soia

El consistori analitza l’activitat en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible

L’Ajuntament de Barcelona alerta el Port de l’impacte ambiental que provoca la importació de soia i l’insta a qüestionar-se el seu paper. Segons una anàlisi feta per l’organització GRAIN per encàrrec del consistori, el 44% del total de faves de soia importades per l’Estat entra a través del Port de Barcelona i es destinen sobretot a la producció de pinso. L’informe apunta que la soia que entra al Port representa unes 230.000 hectàrees de desforestació a la regió brasilera d’El Cerrado, l’equivalent al 14% de tots els boscos de Catalunya. A més, recull que el processament de les 750.000 tones de soia que arriben anualment del Brasil representen un 2% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle de Catalunya.

Les faves es processen a les instal·lacions que tenen Cargill i Bunge al Port per fer farina de soia i atendre la demanda de pinso.

Sobre això, el consistori apunta que el Port de Barcelona exerceix “un paper més que rellevant” tant en les importacions de soia com en el processament i la distribució dins la indústria ramadera catalana. En concret, assenyala que és l’Autoritat Portuària qui facilita l’activitat econòmica dels seus concessionaris i genera condicions per a la competitivitat. A més, afegeix que, en alguns casos, s’estenen els contractes de concessió a canvi d’inversions per part de les empreses concessionàries.

“Aquesta situació forja l’estreta relació amb multinacionals com Cargill i Bunge, i promou que aquestes consolidin la seva posició dominant en el sector agroindustrial”, assegura l’Ajuntament, que recorda les crides mundials a la descarbonització de l’economia.

“Per aquest motiu, i tenint en compte la situació actual de crisi ecològica, econòmica i sanitària, l’Ajuntament insta al Port de Barcelona a qüestionar el seu propòsit final per maximitzar el trànsit de productes i buscar els espais d’acció i influència per a contribuir a la construcció d’un sistema alimentari sostenible”.

Per últim, l’informe també posa en relleu l’impacte del consum massiu de proteïna animal i la necessitat de rebaixar i substituir el consum de carn industrial per carn ecològica.

Barcelona ha encarregat l’anàlisi coincidint amb el fet que aquest 2021 ostenta la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Torna el sol i l’estabilitat

Barcelona
Sant Joan les Fonts

Bona acollida del WhatsApp municipal

Cerdanya

Accés als parcs amb autocar

La CNMC demana a Renfe que faciliti als seus competidors la possibilitat d’oferir bitllets combinats amb Rodalies

madrid

El Partit Verd Europeu rebutja l’ampliació del Prat perquè significa “apostar per un model econòmic obsolet”

barcelona

Un informe de l’Airport Regions Council apunta que el Prat pot arribar als 100 milions de viatgers sense ampliar-lo

barcelona
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Tarda de tempestes i ruixats

Barcelona

El govern defensa l’acord del Prat com un punt d’inici

barcelona / madrid

Principi d’acord pel conveni de la neteja de Roses

ROSES