Medi ambient

Medi Ambient

Ecologistes denuncien més d’un centenar d’agressions ambientals

La plaça de Sant Jaume va tornar a ser ahir l’espai per denunciar les agressions ambientals de què és objecte el territori català, “més d’un centenar“, en paraules dels convocants de la concentració d’ahir. Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, una setantena d’entitats de diferents punts del país van participar en la protesta que duia per lema “El territori diu prou, salvem la natura”. La Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa juntament amb la Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa SOSnaturaCat van denunciar el gran nombre de conflictes que en aquests moments amenacen el territori català. Al final de la concentració van escenificar amb grans taüts les destruccions que, al seu parer, causarà al territori l’actual model de transició energètica basat en macroprojectes especulatius, però també van denunciar altres agressions com ara una “extracció abusiva de recursos naturals, una mala planificació de les infraestructures o una gestió forestal abusiva”, en paraules d’Andreu Bosch, un dels portaveus de SOSnaturaCat.

Durant una hora i mitja les desenes de participants van denunciar la “falta de sensibilitat” dels successius governs de la Generalitat, la “degradació sistemàtica” dels espais naturals i la “pèrdua de biodiversitat” del territori. Els portaveus de les entitats presents en la concentració van reclamar que s’aprovi una moratòria de projectes de gran impacte ambiental i que generen rebuig al territori i que es garanteixi la participació “efectiva” de la ciutadania i les entitats ambientals en la presa de decisions. A més, va tornar a repetir la petició que es creï un nou Departament de Medi Ambient que faci efectiva la transversalitat de les polítiques de preservació del patrimoni natural, ambientals i de sostenibilitat en totes les institucions de govern i administracions. Un mes després que la mateixa plaça fos el marc d’una protesta contra la concentració de grans projectes solars i eòlics, la Xarxa per la Sobirania Energètica va tornar a exigir la transició energètica planificada, una moratòria dels projectes que ja s’han declarat viables per la Ponència de Renovables i la derogació de la part del decret 16/2019 que correspon a la implantació de les renovables al territori. En aquest sentit, la nova consellera de d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, es va comprometre dijous al Parlament a fer canvis en la gestió “de la mà del territori” i a cercar un model que fomenti la participació ciutadana i de les petites i mitjanes empreses perquè siguin “agents estratègics clau”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona