Medi ambient

El pantà de Susqueda torna a vessar quinze anys després

Les pluges de dimarts porten al límit l'embassament, que sobreeixirà fins divendres

El Ter registra una espectacular crescuda i es desborda entre Verges i Ultramort

Continuava desguassant, però a menys ritme

La presa de Susqueda va ser ahir una immensa cascada, amb el pantà vessant pel llavi del sobreeixidor de l'estructura. Per a tots els curiosos que ho vulguin veure, es preveu que la situació es mantingui fins divendres. Les pluges d'aquests últims dies estan provocant una gran entrada d'aigua a Sau, i l'ACA no ha tingut més remei que desembassar Sau i Susqueda perquè ja no hi cabia ni una gota més.

Segons l'ACA, ahir sortien de Susqueda 400m³/s, una quantitat que es vol mantenir fins divendres. Durant el dia, però, l'aigua que es desembassava de Sau ja va anar a la baixa, però a la tarda encara es mantenia en 260 m³/s. A la matinada, s'havia arribat a una punta de 540m³/s. Tot això va provocar un augment espectacular del cabal del riu, que va negar camps i zones properes a la llera en diversos punts del Gironès i el Baix Empordà. A més, al vespre es va haver de tallar la carretera C-252 entre Ultramort i Verges a l'altura on travessa el Ter, perquè el riu es va desbordar.

De fet, es va començar a desembassar la nit de dimarts. Primer a través dels difusors que hi ha a la presa, però poc després –al voltant de les nou de la nit– l'ACA va ordenar a Endesa que tanqués els difusors, perquè el pantà desguassés per la part superior de la presa.

Boadella i les pluges

Pel que fa a Boadella, el pantà també estava ahir al 100% de la capacitat, i l'ACA va continuar desembassant fins a 83 m³/s, que es van reduir lleugerament a mesura que va avançar el dia i hi entrava menys aigua. De fet, la Muga ja baixava ahir amb “només” 160 m³/s a Castelló, i el Fluvià va baixar fins als 80m³/s al vespre.

Les conseqüències dels aiguats van fer que Protecció Civil mantingués activat el pla Inuncat pel cabal dels rius. Es van haver de tallar diverses carreteres locals a Boadella, Garrigàs i Vilafant, tot i que ahir les pluges ja van ser molt menors. Des de dissabte, s'han superat els 300 l/m² a Maçanet de Cabrenys i Viladrau, i els 200 a Molló, Anglès i la Vall d'en Bas.

Un cas viscut en poques ocasions

El vessament de Susqueda és un fet molt poc habitual, com també ho és arribar a veure el municipi a causa de sequeres. En tot cas, el sobreeiximent de la presa va tenir lloc per última vegada el 1996, però curiosament aquell any va passar en tres episodis diferents. Un va ser del 30 de gener al 4 de febrer, el segon del 17 al 20 de novembre i el tercer del 8 al 10 de desembre. El dia 8 es va registrar la cota màxima històrica del pantà. Anteriorment, hi havia hagut vessaments els anys 1991, 1982, 1977, 1976, 1972, 1971 i 1969, un divendres sant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona