Urbanisme

Les obres del Modern i la Casa Pastors, abans del juny

El govern de Girona aprova els tràmits finals de dos dels futurs grans equipaments culturals de la ciutat

Es calcula que el futur Museu d’Art i la primera fase del nou Modern estaran a finals del 2020

El govern de Girona preveu engegar, abans del juny que ve, les dues grans obres de caire cultural pendents des de fa anys. Es tracta de la reforma de dos edificis emblemàtics per crear-hi dos dels grans equipaments culturals futurs de la ciutat: el nou Modern, que es destinarà a ser un centre de promoció de les arts escèniques i visuals, i la conversió de la Casa Pastors en el futur Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona.

La junta de govern de Girona va aprovar ahir l’inici de l’expedient de contractació de les obres de rehabilitació de l’edifici de l’antic cinema Modern, i la previsió és que els treballs puguin començar-hi com a màxim al mes de maig. Fonts del consistori, però, expliquen que s’intentarà que pugui ser a l’abril. Pel que fa a la reforma de la Casa Pastors, la junta va aprovar-ne ahir definitivament el projecte, i el càlcul de l’Ajuntament és que les obres es treguin a licitació entre final d’aquest desembre i principi de gener, i que els treballs hi comencin no més tard del juny, tot i que s’intentarà que sigui al maig. Si fos així, totes dues obres s’engegarien just abans d’acabar aquest mandat municipal.

Les obres que es faran al Modern –que són una primera fase d’un projecte més ampli– tenen un termini d’execució de 18 mesos i, per tant, s’enllestirien cap a final de l’any 2020. Per al projecte de la Casa Pastors, també es calcula que caldran uns 18 mesos.

Els dos projectes

La reforma de l’antic cinema Modern per crear-hi la seu del nou centre d’arts i creació de Girona –que es vol que sigui un referent en la dinamització de la indústria cultural i creativa de la ciutat i del territori– constarà de dues fases i estarà finançada en part per fons europeus. En la primera fase, que té un pressupost base de licitació de gairebé 2,1 milions d’euros, es farà la rehabilitació tant de la tercera planta de l’edifici (on s’instal·laran les oficines de gestió del centre, una sala plató d’uns 70 metres quadrats, un laboratori polivalent i sales de reunions) com de la segona planta (on es farà una sala annexa a la sala d’exhibició actual del cinema Truffaut per fer-hi una segona sala de projeccions), a més de nous accessos, amb la planta baixa com a punt d’entrada a l’edifici des del carrer Nou del Teatre. Per a la segona fase –per a la qual no s’han marcat per ara terminis i que es calcula que costarà 1,6 milions– es deixa la reforma de la sala principal de l’antic cinema Modern, a la primera planta, perquè sigui un gran espai polivalent que es dediqui principalment a la dansa.

Quant a la rehabilitació de la Casa Pastors perquè sigui la seu del nou Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona, el pressupost és de 5,3 milions d’euros. El projecte, obra del despatx de Jordi Bosch Genover, té com a objectiu principal recuperar el caràcter unitari de l’organització interna de l’equipament usant un llenguatge arquitectònic contemporani i mantenint la imatge exterior de l’edifici. En aquest darrer aspecte, els paraments de muralla medieval que es conserven a la planta baixa es deixaran vistos i se sanejaran perquè es puguin identificar fàcilment.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va destacar ahir que es tracta de “dos projectes molt ambiciosos” que han requerit molt de temps de treball i “hauran de dinamitzar encara més la cultura com a eina de transformació social i com a motor econòmic de Girona”.

LA XIFRA

7,4
milions
d’inversió requereixen la reforma de la Casa Pastors (5,3 milions) i la primera fase del Modern (2,1).

LA DATA

06.2019
És el mes
que el govern de Girona calcula que han de començar com a màxim les obres de la Casa Pastors.

LA FRASE

Són dos projectes molt ambiciosos en què fa molt temps que estem treballant i cada cop són més a prop
Marta Madrenas
alcaldessa de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia