Urbanisme

PARTICIPACIÓ

ESTUDIANT EN PRÀCTIQUES

Mas Franch: permacultura, bioconstrucció i energies renovables

Al municipi de Sant Feliu de Pallerols i dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa es troba l'edifici de la Cooperativa Mas Franch, un col·lectiu viu i multidisciplinari i amb el sentiment de pertinença a un lloc, un moment, i unes ganes d'implicar-se i de donar respostes, per petites que siguin, a velles preguntes.

Aquest edifici singular, de planta circular, conté la sala polivalent del Centre d'Investigació de Permacultura, Bioconstrucció i Energies Renovables i el centre d'acolliment dels visitants del Mas Franch. Tot i que ha estat executat per una quadrilla de Zimmerman, Maren Termens & Rikki Jennifer Nitzkin, Tom Rijven i els Masfranchianos, aquest projecte és en gran part autoconstruït, fet que els agrada destacar, ja que creuen que no calen grans professionals per fer quelcom així.

Sala polivalent

Aquesta sala polivalent de planta circular pretén dotar d'un punt de referència totes les activitats que l'espai de la Cooperativa Mas Franch està desenvolupant durant els últims anys. Busquen que sigui representatiu de l'esperit que els mou dia a dia, que no és cap altre que millorar l'entorn global des del local, amb la il·lusió i el treball dels components de l'equip, visitants i voluntaris. 

El principal senyal d'identitat d'aquest edifici és la bioconstrucció, que procura, amb materials de la zona, l'estalvi i l'eficiència energètica amb mesures com ara l'orientació correcta, el fort aïllament i una aportació mínima d'energia exterior per a l'escalfament.

Responsabilitat i harmonia

Des del principi es va dissenyar el projecte perquè resultés responsable amb el clima i alhora un edifici harmoniós per desenvolupar-hi diferents activitats. Les diferents formes representen els “sons” del llenguatge arquitectònic, i cada forma ofereix un caràcter propi i inconfusible. Així, un espai rodó presenta un caràcter totalment diferent del d'un espai rectangular. En els exercicis espacials, els espais circulars solen interpretar-se com d'efecte centrador. Si algú s'asseu al centre, experimenta un efecte tranquil·litzador i l'individu se sent tan centrat en si mateix com unit al cosmos.

L'edifici no té zapates sinó simplement una gran pedra granítica a la base de cada columna principal (12) i pedres basàltiques de la zona a les columnes secundàries. La fase principal de l'obra va consistir a crear l'estructura de fusta natural del bosc i realitzar els murs de bala de palla. Aquests murs de palla constitueixen el mur exterior i, per tant, la pell de l'edifici. És l'envolupant tèrmica que li dóna un aïllament extraordinari i un comportament tèrmic molt bo amb acabats d'arrebossat fi i decoratiu.

L'estructura de la teulada és molt curiosa perquè no té un pilar central. Té una lluerna que permet l'entrada de llum zenital i les fustes que formen la teulada es recolzen les unes sobre les altres creant una estructura denominada de suport recíproc.

Bales de palla a la teulada

Les bales de palla a la teulada són estructurals per crear l'altura necessària per a l'aïllament tèrmic d'uns 20 cm de llana d'ovella tractada amb bòrax i una cambra d'aire ventilada. Té la característica especial de ser una coberta verda, plantada amb diferents espècies vegetals, que dóna un aïllament molt potent amb la capa de terra per sustentar la vegetació. Així, la coberta vegetal millora el comportament tèrmic de l'edifici, a més de crear una ornamentació que integra més, si pot ser, l'edifici en el paisatge i l'entorn de l'espai Mas Franch.

En aquest espai els membres de la cooperativa duen a terme un projecte social i ecològic d'una manera autogestionada, oberta al món al qual pertanyem, cap al decreixement. I sense cap ànim de lucre. Es comprometen amb ells mateixos, amb la societat i amb el nostre entorn físic per facilitar un canvi real cap a la justícia social i cap a un planeta més sa.

Per tal de complir aquest compromís, en primer lloc participen en un procés actiu de desenvolupament personal com a individus i com a grup. A més coordinen cursos de permacultura –coordinació harmònica de paisatge i habitatge– i programes d'educació transformativa, i brinden un espai a la comunitat local i a moviments socials de tot arreu per dur a terme activitats tant culturals i socials com internes.

Són conscients que el canvi social no és possible si no comencem per millorar com a persones nosaltres mateixos, així que al Mas Franch pretenen treballar-se com a persones sense oblidar que som part d'una societat amb la qual ens comprometem.

Es mouen amb el motor de l'educació en l'acció, entenent l'educació com a aprenentatge tant des del punt de vista personal com de grup i com més horitzontal millor. I per això s'involucren i volen formar xarxa amb els moviments socials que lluiten per la seva transformació i millora.

Hi ha moltes formes d'anar pel món. Ells proposen una forma econòmica; participativa amb el que ens envolta; ideal per a grups; enmig d'un entorn natural digne de conèixer. Practiquen una manera d'actuar que pretén ser com menys involucrada millor amb el mitjà, tant pel que fa a l'ús de les aigües com de la construcció de noves infraestructures, alimentació i la vida quotidiana en general a la casa. I conviden la gent que els visita a participar d'aquesta manera d'actuar en la mesura que vulgui, descobrint tots junts noves possibilitats en el conviure.

Aquesta informació ha estat elaborada externament a la redacció del web per Natalia Domínguez, estudiant en pràctiques d'estètica i crítica de l'arquitectura de la Universitat de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona