Urbanisme

urbanisme

Urbanisme serà el que decidirà en el macrocàmping de Roses

La comissió accepta la petició del promotor de saltar-se l'Ajuntament, però no creu que es pugui aprovar el projecte

Deixa en canvi un pla parcial d'uns 1.300 habitatges a les mans del consistori

Roses va concentrar ahir alguns dels punts més importants de la comissió d'Urbanisme de Girona. En tots dos casos, es tractava d'una petició dels responsables de dos projectes diferents perquè sigui la comissió la que es pronunciï sobre cadascun dels dos plans, saltant-se el poder de decisió de l'Ajuntament, ja que considera que no està facilitant la tramitació. Aquesta és una pràctica que la legislació permet, però que no és gens habitual, i que demostra la complexitat dels interessos urbanístics que es maneguen al voltant de Roses.

El primer cas era el del pla parcial del Mas d'en Puig, entre les Garrigues, el Mas Mata i les carreteres de Cadaqués i Figueres. Es tracta d'un sector de 42 hectàrees de sòl, on es volien construir 1.354 habitatges amb un sostre de 153.000 m², que el mateix director general d'Urbanisme, Agustí Serra, definia ahir com a “desproporcionat”. En tot cas, la comissió no va acceptar la subrogació de la decisió, que manté a les mans de l'Ajuntament perquè el POUM vincula aquest sector a l'estudi del traçat de la ronda nord, un estudi que encara no s'ha fet.

En el segon cas, es tracta d'un pla especial d'un càmping d'unes 1.000 places que es vol fer al costat de la carretera de Vilajuïga i que promou Joan Bataller, i que també demana que resolgui la comissió, ja que considera que l'Ajuntament se'n desentén. Aquí la comissió sí que va acceptar el requeriment, si bé Serra va destacar que demanaran informes al consistori abans de prendre una decisió. Serra, de fet, va indicar: “Haurem de tenir en compte que allà hi ha un corredor biològic i que una sentència judicial ha afectat el polígon industrial que es va fer en part d'aquest mateix corredor.”

El fet que els tribunals tombessin el polígon on hi ha la Zodiac és precisament un dels arguments que defensa l'alcalde, Carles Pàramo, per no voler donar el vistiplau al projecte sense tenir abans la seguretat jurídica que la iniciativa és correcta. De fet, Pàramo es va mostrar ahir satisfet amb les dues decisions d'Urbanisme. En el cas del pla parcial, l'alcalde insisteix que el projecte no té ni pla de viabilitat ni de sostenibilitat econòmica. Pàramo va atribuir els projectes al POUM aprovat per l'anterior alcaldessa Magda Casamitjana: “Són patates calentes i enverinades de l'anterior govern.”

LES XIFRES

1.354
habitatges
es preveuen per desenvolupar en el sector entre les Garrigues i el Mas Mata.
1.000
places
es preveuen en el càmping que es vol fer al costat de la carretera de Roses a Vilajuïga.

La subestació de Riudarenes d'Endesa canvia de tramitació urbanística

Una de les sorpreses d'ahir a la comissió d'Urbanisme va ser el punt sobre la subestació de 400 kV que ha de fer Endesa a Riudarenes, i on s'haurà de reduir la potència de la línia de la MAT per distribuir-la amb línies de 132 kV cap a la Selva i l'Alt Maresme. La comissió va tancar l'expedient de sol·licitud de la subestació perquè ha caducat el termini de dos anys que hi havia per presentar la documentació pertinent, de manera que s'havia de tornar a començar tot el procés. Endesa va matisar que, en canviar la legislació urbanística, es va haver de canviar la tramitació i fer un pla especial per construir la infraestructura, que s'està elaborant. Això va deixar sense efecte la tramitació anterior, que és la que s'ha donat per acabada.

Aprovat el POUM de Sant Aniol de Finestres

La comissió va aprovar el POUM de Sant Aniol de Finestres, que quedarà pendent ara d'algunes petites modificacions abans d'aplicar-se. El pla substitueix les antigues normes subsidiàries del 1992, i Agustí Serra va destacar la qualitat del document presentat: “No va gaire més enllà en creixements respecte a les normes subsidiàries.” En total es preveuen fins a 32 habitatges nous, que es col·locaran de manera que es millori el teixit urbà. Pel que fa a les pedreres –s'havia presentat un projecte que va comportar molta polèmica–, el POUM no prohibeix la instal·lació d'activitats extractives, perquè no ho pot fer, però tampoc proposa cap ampliació. Això dificultarà qualsevol procés per fer noves pedreres.

Primera comissió amb la nova llei d'Urbanisme aprovada

Agustí Serra va recordar que la d'ahir va ser la primera comissió celebrada sota la nova llei d'Urbanisme, en vigor des de l'1 de març. Segons va explicar Serra, el text ha establert nous instruments per agilitzar els processos de manera que s'incentivi l'activitat econòmica. A més, s'han simplificat els mecanismes de tramitació urbanística, ja que segons el director general “en els últims deu anys s'han aprovat moltes normes que l'han fet més complex”, afegint que “s'ha d'aplicar sentit comú als requeriments, però sense perdre qualitat” i apostant per implantar més novetats en el futur. El dia 10 d'abril es convocarà un acte adreçat a tècnics municipals i regidors i alcaldes per explicar les principals novetats de la llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona