Tàrrega posarà les antenes de mòbils en edificis públics

Ho acorden l'Ajuntament, els veïns i les operadores

S'ha acabat el campi qui pugui. Almenys a Tàrrega. El ple de l'Ajuntament es va reunir dilluns amb un únic punt de l'ordre del dia: aprovar el nou pla d'instal·lació d'antenes de telefonia mòbil a la ciutat. El pla es va aprovar amb els vots de l'equip de govern (AIPN-PSC, ERC i ICV) i de l'oposició (CiU i PxC) i compta amb el vistiplau de les operadores de telefonia amb presència a la ciutat (Telefònica, Vodafone i Orange), les juntes de districte i de pobles agregats, la Cambra de Comerç de Tàrrega i la federació d'associacions de veïns de la ciutat (FAVT).

Aquesta última entitat era la que presentava més interrogants, ja que ha mantingut una forta oposició contra la instal·lació d'algunes antenes (les del parc de Sant Eloi i les de l'edifici del número 47 de l'avinguda Catalunya) fins al punt de plantejar una batalla legal, fa cinc anys, de la qual ha sortit victoriosa: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va pronunciar-se fa uns mesos de manera definitiva en contra de la llicència ambiental i d'obres concedida per l'Ajuntament a les companyies que van posar antena a l'avinguda Catalunya: per excedir de l'alçada i per no ser compatible l'ús d'estació de telefonia amb la catalogació de la finca on es troba l'edifici. Ara, l'Ajuntament haurà de modificar el seu pla general per incloure aquesta comptabilitat d'usos en els nous emplaçaments decidits per a les antenes, i fixar-ne manera clara els criteris urbanístics i d'alçades permeses.

El president de la FAVT, Joan Pujal, ha explicat que està satisfet que la batalla legal i popular empresa pel moviment veïnal de Tàrrega ha aconseguit fer enrere les antenes més polèmiques i ha obligat l'Ajuntament i les operadores a pactar els emplaçaments. Segons Pujal, ara la FAVT podrà seguir vetllant pel procés d'instal·lació de noves antenes a través de la comissió de seguiment del pla.

L'oposició a l'Ajuntament també ha acceptat el pla pel mateix motiu. La presidenta del grup de CiU, Rosa Perelló, va anunciar dilluns el vot favorable del seu grup després que s'introduís, en el text de l'acord, que els nous emplaçaments que es decideixin a partir d'ara també hauran de comptar amb els grups municipals de l'oposició presents a la comissió de seguiment.

Nous emplaçaments

Els nous emplaçaments acordats són l'edifici de l'Ajuntament, el Centre d'Entitats i la Farinera Balcells, tots tres de titularitat pública. A canvi, les operadores desmuntaran les antenes instal·lades al parc de Sant Eloi i les de l'avinguda Catalunya. Aquestes últimes es trauran de manera immediata, i fins que no hi hagi en marxa les dels edificis públics, les operadores les podran muntar provisionalment al Castell, per evitar que el centre del municipi es quedi sense cobertura.

El pla estableix que més endavant s'haurà de decidir un emplaçament per al sector nord de la ciutat i un altre per al sector sud, preferentment en un lloc públic, tot i que no s'exclou que se'n puguin decidir en un lloc privat per consens.

Està previst que avui se signi l'acord entre el consistori, els veïns, les operadores i la Cambra de Comerç, en un acte que tindrà lloc a la seu del Departament de Governació a Barcelona. Aquest departament ha exercit de mitjancer en alguns moments, a través del programa pilot Gecodit, que promou consensos en l'àmbit local en el desplegament de la tecnologia mòbil i es vol estendre a la resta de Catalunya. També s'aplica a Vic, Santa Coloma de Gramenet, Solsona, Sabadell i Montblanc, tot i que el procés no es troba tan avançat com a Tàrrega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.