Medi ambient

Treva esperançadora del cargol poma a Palau-sator

En la inspecció feta ahir a l'arrossar no van trobar cap posta ni exemplars adults, però no baixaran la guàrdia

El conseller d'Agricultura sosté que aquesta setmana hi aplicaran tractaments químics

Els arrossaires de Pals mantenen el setge a l'arribada del cargol poma al Baix Ter. I ahir van acabar la quarta pentinada a les dues hectàrees on va aparèixer el mol·lusc amb una notícia esperançadora: després de tot el matí inspeccionant l'arrossar no van trobar cap més posta d'ous ni es van topar amb la presència de cap exemplar adult de l'espècie invasora.

Des que va saltar l'alarma, el 13 d'agost, han trobat al camp quatre cargols adults i 24 postes d'ous. El president de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, a peu de camp, mantenia la prudència, “continuarem alerta”, ja que podria haver-hi algun altre exemplar adult, i algun ou disseminat o posta no detectada podria facilitar que l'espècie tornés a infestar el camp.

En termes semblants s'expressava ahir el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, que en declaracions a l'agència ACN es mostrava optimista davant la possibilitat que la plaga romangui “acotada” a la parcel·la, però sense alterar cap dels plans i tractaments previstos per mirar de neutralitzar el focus. Aquesta setmana hi començaran a aplicar saponina i un altre producte suggerit per l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària (IRTA) ruixant l'arrossar des d'un mitjà aeri. També hi mantindran les inspeccions –feixugues per les altes temperatures i la frondositat de les espigues d'arròs– a la recerca de més cargols o ous a la parcel·la i les contigües.

Un cop aplicats els tractaments adients per eliminar el cargol poma, l'arrossar serà destruït, però el conseller ha advertit que cal temps “perquè mai es pot dir que està totalment controlat”. Ciuraneta ha indicat que els nous productes que s'aplicaran per combatre la plaga seran “al màxim d'efectius sense generar impactes mediambientals” i estan consensuats amb altres departaments de la Generalitat, com ara el de Salut.

Mentrestant, el nivell d'aigua de la parcel·la va baixant molt lentament de manera natural, per infiltració i evaporació, ja que fa dues setmanes que s'hi van tallar tant les boques d'entrada d'aigua de reg com les sortides de desguàs. Malgrat això, vetllaran perquè la parcel·la no s'assequi perquè aleshores els cargols es podrien enterrar fins a 50 centímetres de profunditat, per resistir l'estiatge en un període de latència i sortir novament a la superfície quan tornés a haver-hi aigua al camp.

LES XIFRES

24
postes
d'ous de cargol poma van trobar a la parcel·la afectada els primers dies, a més de quatre exemplars adults.

LA FRASE

Es va actuar de forma ràpida i contundent, convocant el sector i actuant amb tècnics
Jordi Ciuraneta
CONSELLER D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA I ALIMENTACIÓ
0
postes
van aparèixer ahir, tot i que no es descarta que n'hi hagi de no detectades o quedi algun exemplar més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia