Tota l'agenda

Santoral

Divendres 22 març

Deogràcies i Pau, bisbes; Basili, prevere i màrtir; Basilissa, màrtir.

Refrany

Vora el riu, no hi facis niu.

Cita del dia

L'impuls forma part del salt . (Halil Sarkis)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

No hi ha resultats a la zona de Senija

Efemèrides

1506.

Ferran II de Catalunya-Aragó, vidu de la reina de Castella Isabel I, amb qui havia format el poderós matrimoni dels Reis Catòlics, es va casar amb la noble francesa de 18 anys Germana de Foix, neboda, per via materna, del rei Lluís XII de França. Els motius del matrimoni eren, a més d’una probable relació romàntica, l’establiment d’una treva entre el regne de França i el regne de Castella. D’aquesta manera, pel Tractat de Blois, Germana va rebre els drets dinàstics del regne de Nàpols i el títol de reina de Jerusalem. Altrament, els seus hàbits i la seva cultura francoborgonyona van sorprendre l’ascètica i rígida cort castellana: la nova muller de Ferran, que sabia captenir-se amb desimboltura a la cort, va representar un model de dona que xocava amb l’ideal d’educació femenina basat en la sobrietat i els textos religiosos que havia imposat Isabel la Catòlica. Germana i Ferran van tenir un fill, Miquel, que va morir poc després de néixer.

1227.

Pau d’Alcalà, en virtut de la qual es pacificarà la situació a Catalunya-Aragó i el rei Jaume I el Conqueridor tindrà les mans lliures per realitzar projectes més ambiciosos.

1814.

El rei Ferran VII d’Espanya entra per la Jonquera al seu regne, encara ocupat pels francesos.

1895.

Els germans Louis i Auguste Lumière duen a terme públicament a París la projecció de la primera pel·lícula que es va filmar al món, La sortida d’obrers de la fàbrica Lumière.

2010.

Inauguració, al costat del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, del sincrotró Alba, conegut internacionalment com a Barcelona Synchrotron Park.