Societat

Barcelona

Nou Barris estrena un centre de salut d'atenció integral

El complex sanitari, situat a les antigues Cotxeres de Borbó, reuneix l'atenció primària, un servei d'urgències, rehabilitació, suport al diagnòstic, salut mental, un sociosanitari i un hospital de dia

La transformació de les antigues Cotxeres de Borbó al districte de Nou Barris comença a ser una realitat després de la inauguració ahir del nou Centre Integral de Salut Cotxeres; un espai únic a Barcelona que concentra, en una superfície de 16.205 metres quadrats, un centre d'atenció primària (CAP), un centre d'urgències d'atenció primària, un àrea de suport al diagnòstic, un centre de rehabilitació, un de salut mental per a adults i infants, un sociosanitari i un hospital de dia. Per a la consellera de Salut, Marina Geli, l'espai és l'exemple d'un model assistencial innovador, en què s'aposta per concentrar serveis, donar continuïtat a l'atenció i facilitar les cures de les “persones fràgils”. El macrocentre, que gestiona el Consorci de Salut i Social de Catalunya, entrarà en servei de manera progressiva fins a final d'any començant aquest setembre pel CAP. Donarà servei als veïns del nord de Barcelona i servirà per “descongestionar” els hospitals de la Vall d'Hebron i de la Santa Creu i Sant Pau, com explicava el president de la Generalitat, José Montilla. El complex sanitari, però, treballarà de manera coordinada amb els dos hospitals per donar una atenció més completa als pacients.

Després de dos anys d'obres, l'equipament –definit per l'alcalde, Jordi Hereu, com un espai de “barri, districte i ciutat”– obre les portes amb 220 professionals distribuïts en cinc plantes. A la planta baixa estan situades les urgències, el centre de salut mental –que gestiona l'associació Centre Higiene Mental de Nou Barris i la Fundació Nou Barris per a la Salut Mental– i el servei de diagnosi per la imatge i laboratori. El CAP està situat a la primera planta. Oferirà a 27.000 habitants serveis com ara medicina de família, odontologia, pediatria i educació per a la salut. L'atenció primària compartirà l'espai amb el servei de rehabilitació i el laboratori. El centre sociosanitari, amb 205 places, i l'hospital de dia, de 50, ocupen bona part de la resta de l'espai disponible. Les bases per a la creació del centre es van posar l'any 2004 entre la Generalitat –que hi ha invertit 26 milions d'euros–, el Consorci de Salut i l'Ajuntament de Barcelona, l'encarregat de cedir els terrenys. Les obres a l'espai de les antigues cotxeres continuen amb la construcció d'equipaments municipals. Pep Ortiz, el president de la Taula de Treball de les Cotxeres de Borbó, destacava la participació dels veïns i entitats en el projecte i vaticinava un bon funcionament d'aquest complex sanitari. Tot i les lloances al projecte, Ortiz aprofitava ahir la inauguració per demanar a Montilla i Hereu una reunió per discutir el futur de l'espai on havia d'instal·lar-se el Departament d'Acció Social i Ciutadania.

LA XIFRA

26
milions d'euros
ha invertit el Departament de Salut de la Generalitat en la construcció del complex sanitari nou.

LA FRASE

El Centre Integral de Salut Cotxeres és un equipament de barri, de districte i de ciutat
Jordi Hereu
alcalde de barcelona
Les claus

La transformació de les antigues Cotxeres de Borbó continua

S. pérez

L'entrada en servei del complex sanitari a l'espai ocupat durant 50 anys per les Cotxeres de Borbó suposa un punt i seguit en un projecte clau per al districte de Nou Barris. A l'illa Borbó ja s'està construint un complex poliesportiu de titularitat municipal que tindrà dues plantes i prop de 9.000 metres quadrats, i un aparcament subterrani municipal amb tres plantes i 460 places. Està previst que en els pròxims mesos es comencin a habilitar al soterrani de l'edifici del complex sanitari un casal de la gent gran, una biblioteca i una sala d'actes per al barri. De moment, però, tots aquests equipaments, que ocupen una superfície de 2.700 metres quadrats, estan en la fase de posar a licitació l'obra. Un taller ocupacional tanca el paquet d'equipaments municipals que es faran a l'illa Borbó. Els veïns de la zona, amb tot, també disposaran d'una zona verda d'11.000 metres quadrats.

Arribar fins a aquest punt no ha estat fàcil. El projecte de transformació de l'illa ha registrat des de l'any 2004 diferents canvis i la participació dels veïns i entitats de la zona ha estat molt intensa. El balanç que feien ahir des de la Taula de Treball de les Cotxeres era positiu malgrat que convidaven a continuar el diàleg.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.