Societat

ACPV traça les línies per assolir la igualtat lingüística

Les universitats avalen el document que proposa el full de ruta perquè una futura llei pose fi a la discriminació

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va presentar ahir el document Per una nova i efectiva llei d'igualtat lingüística, en el qual ha consensuat amb les universitats públiques valencianes un full de ruta per a una nova llei que garantisca la igualtat de drets lingüístics i que pose fi a les discriminacions que pateixen els valencianoparlants. Segons va explicar el secretari d'ACPV, Toni Gisbert, els vint anys de govern del PP han sigut molt negatius per a la normalització de la llengua. “L'han obstaculitzada de tal manera que estem en una situació molt greu, a excepció feta de l'àmbit educatiu, en què si s'ha aconseguit alguna cosa ha sigut per la mobilització del sector”, va expressar Gisbert.

El representant d'ACPV va assegurar que l'actuació de les institucions en contra de l'ús de la llengua ha provocat que el valencià siga vist “com una llengua de segona, que no és útil, que crea problemes per als quals no hi ha solucions”. Això no obstant, va destacar que l'ús social “s'ha desconflictivitzat”, cosa que “obri moltes possibilitats”.

És per això, que ACPV, amb l'aval universitari, ha considerat arribat el moment de plantejar una proposta que servisca de base per a una futura llei d'igualtat lingüística. “La llei d'ús i ensenyament del valencià del 1984 va nàixer amb moltes mancances i deficiències i ha resultat ser poc efectiva”, va indicar el responsable de política lingüística d'ACPV, Ferran Suay. Per això, va advertir que la nova llei, hauria de superar el voluntarisme i ser una norma imperativa. “És a dir, d'obligat compliment, ni que siga a terminis.”

En aquest sentit, la llei ha de preveure mecanismes de denúncia i sanció per a possibles discriminacions lingüístiques. En relació amb els àmbits d'aplicació pràctica, el document reconeix com a objectiu definit i transversal la valencianització de la societat. La proposta serà traslladada als partits polítics abans de les eleccions.

Informació a Europa

Una delegació d'Escola Valenciana exposa hui a l'intergrup de llengües del Parlament Europeu la situació de la llengua pròpia al País Valencià. L'entitat presidida per Vicent Moreno, a més, farà una proposta per vetllar per les llengües minoritzades d'Europa. L'octubre passat, representats de l'entitat ja van viatjar a Brussel·les per aportar informació que servirà per elaborar el quart informe d'avaluació de les polítiques lingüístiques. Llavors es va denunciar que la situació actual de la normalització del valencià no ha millorat respecte de l'informe del 2011.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia