Política

Colau refà ponts amb el sobiranisme

La futura alcaldessa acudirà a la manifestació de la Diada i estudia dur al ple el debat sobre l'adhesió a l'AMI

També promourà donar suport al procés al marge del full de ruta però amb la complicitat de l'ANC i Òmnium

Barcelona fixarà la seva posició sobre el procés a partir d'un debat ciutadà

Després de dies de declaracions i anàlisis acalorades sobre quin impacte pot tenir l'alternança a l'Ajuntament de Barcelona en el procés sobiranista, dos dels actors principals en aquest debat incisiu van voler escenificar ahir un gest de complicitat mútua. L'alcaldessa electa de la capital, Ada Colau, es va reunir amb els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, en una trobada de la qual es pot extreure la voluntat compartida de remarcar els postulats polítics en què estan d'acord –la defensa del dret a decidir, per exemple– per damunt d'aquells en què el dissentiment és més palpable, com ara el suport al full de ruta. Un joc d'equilibris on tots hi tenen a guanyar. D'aquesta manera, les entitats sobiranistes sumen una aliada valuosa per fer arribar el seu discurs a extractes socials de difícil penetració. I, per Colau, i al marge d'una qüestió de conviccions, que també hi és, el resguard de l'ANC i Òmnium li permet enfocar de cara una discussió incòmoda en l'àmbit intern de coalició però que, inexorablement, afectarà el seu mandat. I, per tant, en un moment o altre, l'haurà d'abordar.

En un context en què tots els gestos i pronunciaments que fa sobre aquesta qüestió són examinats amb lupa, i més després de les seves crítiques al full de ruta, la futura alcaldessa va voler fer alguns anuncis. El primer és que el nou consistori donarà “tot el seu suport” a la manifestació de l'Onze de Setembre, a la qual ella mateixa assistirà en qualitat d'alcaldessa. “És una mobilització àmplia de consens per les llibertats i drets fonamentals”, va justificar sobre el tema. Una altra qüestió candent, i a la qual també es va referir, és la de l'adhesió de l'Ajuntament de Barcelona a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Sobre això Colau va explicar que es manté oberta l'opció, ja anunciada, de convocar una consulta ciutadana “per resoldre de manera democràtica aquest debat”. Ara bé, s'obren altres escenaris com ara que la petició sigui portada a discussió al ple municipal, on els onze regidors de Barcelona en Comú tindrien llibertat de vot per pronunciar-se. “Hem d'estudiar diferents vies”, va ser la conclusió de la futura cap de govern.

“Matís”, concepte clau

Conscient que un moment o altre es demanarà al nou Ajuntament que es defineixi sobre el context general que viu Catalunya, Colau va avançar “l'obertura d'un procés” deliberatiu per fixar quin ha de ser el pronunciament de Barcelona sobre el tema. Un postulat que s'adoptarà després de consultar-lo amb representants del teixit veïnal, econòmic i sindical de la ciutat, i que comptarà amb l'aval de l'ANC i Òmnium. La tesi que l'actual marc constitucional ha quedat “esgotat” i que, per tant, se n'ha de definir un de nou amb el concurs de la ciutadania –el dret a decidir–, serà el mínim comú denominador d'aquest document. A partir d'aquí, la cap de llista de BComú va apuntar que el seu redactat haurà de satisfer els “matisos” i la “pluralitat” d'opinions que cohabiten dins del procés. És a dir, des del federalisme més o menys clàssic fins a l'independentisme pur. Matís, de fet, va ser una paraula que tant Sànchez com Casals van repetir insistentment en les seves intervencions. I ho van fer per recalcar que la transició nacional té diferents enfocaments possibles i que cap té el dret adquirit de prevaldre d'entrada. “Aquest és un procés inclusiu. Els que no siguin independentistes no en queden exclosos perquè el repte final és fer un país nou”, va emfatitzar el nou president de l'ANC. Per si calien més arguments, Muriel Casals va recalcar aquesta tesi que la construcció del nou estat s'ha de fer a partir d'una mirada àmplia. “El procés necessita totes les sensibilitats”, va insistir.

La pregunta clau és com s'aconseguirà condensar tota aquesta pluralitat en un text sense que això, a més, entri en col·lisió amb els possibles pactes o aliances que pugui establir BComú. Ja es veurà. De fet, ara mateix tampoc queda clar quina serà la formalització d'aquesta posició, com ara si serà discutit i votat pel ple. Davant la teoria que aquesta sigui una maniobra perquè el consistori de la capital esquivi la discussió sobre la seva adhesió al full de ruta, Jordi Sànchez va ser concloent: “No hem interpretat aquesta proposta com una porta falsa per entrar al full de ruta”, va manifestar. L'ANC, però, no perd l'esperança i va fer entrega d'una còpia del document pactat amb CiU i ERC a Colau, per si vol fer-hi alguna possible esmena. No sembla, però, que sigui el cas.

LES FRASES

No defensem el dret a decidir com a càlcul electoral. Ho fem per convicció. Per a BComú és un principi irrenunciable
Barcelona ha de fer un compromís propi amb el procés constituent, des de la pluralitat de matisos
Ada Colau
alcaldessa electa de barcelona
El fet de no ser independentista no significa quedar exclòs del procés... El que importa és sumar, ser inclusius
No ho interpretem [sobre la proposta feta per Colau] com una porta falsa per entrar al full de ruta
Jordi Sànchez
president de l'anc
Ens satisfà qualsevol gest d'acostament que impliqui sumar matisos al procés de transició nacional
Muriel Casals
presidenta d'òmnium

Possessió amb pantalles gegants

A quatre dies de la celebració del ple on Ada Colau serà proclamada nova alcaldessa de Barcelona, les converses per intentar tancar un pacte de govern continuen vives. Ara que sembla que ERC es decanta, almenys per ara, per la fórmula de donar suport extern al nou executiu, les negociacions graviten al voltant de BComú i el PSC. Sobre això, Colau ahir no va voler donar gaires pistes i es va limitar a dir que no hi ha novetats. La possibilitat d'un acord abans de la sessió del dia 13, doncs, ara mateix és boirosa. Però s'intentarà fins a l'últim minut. A tot això, Colau va avançar ahir que vol donar un altre caràcter a la seva presa de possessió, en la línia de fer-la menys pomposa i acostar-la més la ciutadania. En aquest sentit, una de les propostes que hi ha sobre la taula és la d'instal·lar pantalles gegants a la plaça Sant Jaume per seguir l'acte, que començarà a les cinc de la tarda. Unes hores abans, al matí, se celebrarà el tradicional ple de dissolució de l'actual mandat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia