Urbanisme

Efemèride

El barri dels rècords

Avui fa 25 anys que es va inaugurar el centre comercial de Montigalà, el primer de Badalona, a tocar de la vila olímpica de premsa del 92

El barri més jove conviu amb una concentració de grans superfícies comercials

Montigalà, tot i la seva curta existència, és el barri dels rècords de Badalona: el més jove, el que té més extensió de parcs en zona urbana i més grans superfícies comercials. Avui fa just 25 anys de la inauguració del centre comercial Montigalà, el primer de Badalona, que va ser també el més gran de Catalunya en el moment d'obrir portes. El 1991 tan sols feia quatre anys que s'havia engegat el procés de transformació de la zona, un polígon desocupat on només hi havia els carrers traçats, que es va convertir en barri olímpic. I és que aquest va ser l'espai triat per construir la vila olímpica que va albergar els professionals dels mitjans de comunicació, que van arribar de tot el món per cobrir els Jocs del 92. A redós dels pisos olímpics va sorgir el centre comercial, la primera d'una sèrie de grans superfícies comercials que van convertir Montigalà en la gran botiga de Catalunya.

L'hipermercat Continente, avui Carrefiour, va ser el motor d'un model comercial que començava a implantar-se al territori, i en això Badalona va ser pionera. Les xifres de tot el projecte feien feredat: una inversió de 7.700 milions de pessetes (46,3 milions d'euros), 88.000 m² d'extensió, 800 nous llocs de treball i 2.200 places d'aparcament. Després van venir altres grans superfícies: Decathlon, Toys'r'us, Conforama, i Ikea, que va obrir portes el 1996 i durant un temps va ser l'única botiga de la firma sueca a tot l'Estat espanyol i va fer del parc comercial de Montigalà una de les zones més visitades de la ciutat.

Canvi de projecte

Enrere quedaven les aspiracions d'una bona part dels badalonins que anhelaven que aquelles 200 hectàrees d'extensió es transformessin en el gran pulmó verd de Badalona. La reivindicació dels anys setanta, concretada en el lema Montigalà per al poble, volia aturar l'ambició del govern municipal del moment que volia que Montigalà fos un barri on els blocs de pisos convisquessin amb la indústria. El canvi de projecte va convertir Montigalà en un parc comercial amb una zona residencial, on Adigsa va construir més de 900 habitatges de protecció oficial, que van començar a ocupar-se a partir del 1996. Els veïns recorden les dificultats dels inicis a causa dels desperfectes del blocs, que els van obligar a mobilitzar-se per exigir solucions. “Vam arribar en un barri on no hi havia res”, rememora Enrique Nieto, president de l'associació de veïns de Montigalà Batllòria. Amb els anys, s'ha anat concretant la construcció d'equipaments bàsics però encara hi ha algunes mancances. “El barri no té comerç de proximitat”, assegura Nieto, que denuncia que les grans superfícies i la crisi han provocat la pràctica desaparició de petits negocis al barri.

El que havia de ser el gran pulmó verd de Badalona és encara, amb diferència, un dels barris amb més zones verdes de la ciutat. Hi ha tres grans parcs que sumen 18,3 hectàrees de superfície. El més gran va ser el primer a inaugurar-se fa vint-i-cinc anys, el parc de Montigalà, que té 8,1 hectàrees i cada divendres acull el mercat setmanal de Badalona. Van seguir després el parc G-4, amb una superfície de 6 hectàrees, i el G5, amb 4,2 hectàrees.

Celebració d'aniversari

Tot el dia d'avui el centre comercial Montigalà està de festa per celebrar els 25 anys de la seva inauguració, una fita que ha estat possible “per la implicació amb la ciutat i la col·laboració amb la resta de superfícies comercials de Montigalà”, en paraules de la seva gerent, Carla Balart. Una mostra fotogràfica, organitzada amb la col·laboració de Badalona Recuerdos i el Museu de Badalona, fa un recorregut per aquest quart de segle. Es podrà visitar fins a l'1 d'octubre que ve.

LA FRASE

Som un centre de proximitat i col·laborem amb la resta de superfícies de Montigalà
Carla Balart
Gerent del Centre Comercial montigalà

LA XIFRA

18,3
Hectàrees
de zona verda ocupen els tres grans parcs del barri, el de Montigalà i els coneguts com a G4 i G5.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia