Educació adverteix que la previsió d'augment de l'oferta d'FP al territori és de «zero»

La delegació de Girona diu que continuarà pressionant

En aquests moments, i segons les dades aportades per Polanco en la taula rodona, l'oferta de cicles formatius a les comarques gironines és de 8.700 places, a les quals hi ha matriculats més de 7.400 alumnes. D'aquests alumnes, un 60% segueix estudis de cicle mitjà i un 40%, de cicle superior. En total, hi ha 310 grups d'FP en el territori. Fins a un 40% de l'oferta es concentra a la comarca del Gironès i els estudis amb més presència al territori són els d'administració i gestió d'empreses, amb un 18%. Una dada que Polanco va destacar és que un 20% dels alumnes que accedeixen als cicles formatius ho fan a través de les proves d'accés. L'inspector delegat d'FP a les comarques gironines no es va estar de dir, però, que la planificació d'augment i de diversificació d'aquests estudis per als propers anys topava frontalment amb el «creixement zero» que s'imposa des de la sots-direcció general d'FP d'Educació. «Si s'obre algun grup és perquè se'n tanca algun altre», va afirmar Polanco, que tot i així va assegurar que la delegació continuarà pressionant el Departament per aconseguir que s'ampliï l'oferta.

El director de l'IES Narcís Xifra i exdelegat d'Educació a Girona, Joaquim Bosch, va reclamar més esforços per millorar el rendiment dels alumnes a l'ESO, perquè els alumnes continuïn estudiant després de l'etapa obligatòria i per tenir programes per aquells que no superen l'ESO. Per a l'FP, una adaptació contínua dels continguts i més pràctiques. Bosch va defensar la necessitat de tenir, des de primària, un pla d'orientació professional, «un pla que tenen tots els països avançats», i un gran pacte social per impulsar l'FP.

Per la flexibilitat laboral

Un dels ponents més crítics durant la taula rodona va ser el vicepresident de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, que va apostar per un replantejament de l'estatut jurídic del funcionari que permeti fer fora d'Educació els «professionals inútils» que, segons va assegurar, hi ha entre el professorat d'FP. Tampoc no es va mossegar la llengua a l'hora d'afirmar que la classe intel·lectual catalana «passa olímpicament de l'FP» i fa veure que «o bé no existeix o no és prou important» en comparació sobretot amb els estudis universitaris. I va indicar que, a pesar de la situació de crisi, les empreses es queixen de falta de gent preparada per treballar-hi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.