Lleida tindrà un nou museu d'art amb una de les majors col·leccions privades del país
La Paeria i la Fundació Sorigué acorden la construcció d'un gran centre d'art contemporani a la ciutat
El que va començar l'any 1968 com una afició domèstica del matrimoni Sorigué-Blasco s'haurà convertit, quan s'inauguri el museu d'aquí a dos o tres anys, en un dels grans focus de difusió cultural de la ciutat de Lleida. La col·lecció, formada actualment per unes 400 peces, fa temps que va traspassar l'àmbit particular i, gestionada per la Fundació Sorigué, s'ha obert a la ciutat i creix amb la intenció de convertir-se en una col·lecció de referència. La construcció del museu culmina aquest doble procés.
La Paeria i la Fundació Sorigué signaran aquest dijous l'acord de construcció del museu. L'Ajuntament lleidatà aporta un gran solar municipal, situat a tocar de la seu del Grup Sorigué, a prop del Camp d'Esports de la UE Lleida. I hi mantindrà la titularitat. Igualment, la Fundació Sorigué, que aporta les peces d'art de la seva col·lecció, també mantindrà la titularitat de les obres. El museu el gestionarà un consorci on estaran representades les dues institucions.
Edifici d'arquitectura singular
La Fundació Sorigué ja fa temps que ha iniciat els contactes amb arquitectes d'àmbit internacional per tal d'encarregar l'obra a través d'un concurs d'idees. L'objectiu és que sigui un edifici d'arquitectura singular, al nivell de l'ambició de la col·lecció.
Actualment, la col·lecció de la Fundació Sorigué ocupa unes instal·lacions provisionals a la seu del grup constructor. Està obert al públic, amb cites concertades al telèfon 973 706 100. Les instal·lacions, en dues plantes de l'edifici, només deixen espai per a l'exposició d'un 30% del conjunt. El nou museu permetrà augmentar les peces exposades i també farà possible exposicions temporals dedicades a autors o temàtiques concretes.
La col·lecció de la Fundació Sorigué conté, per una banda, peces de Casas, Nonell, Fortuny i altres autors catalans del segle XIX i del principis del XX, que són l'origen de la col·lecció que de manera domèstica van començar a forjar Julio Sorigué i Josefina Blasco l'any 1968 a partir dels seus viatges i visites a galeries d'art, guiats pel seu propi gust estètic. El matrimoni va cedir les obres a la Fundació Sorigué el 1985. Fa vuit anys, la Fundació va posar la col·lecció en mans d'un consell assessor que ha enfortit la col·lecció i l'ha orientat cap a l'art contemporani actual de primer nivell internacional, i amb un certa inclinació cap a l'art figuratiu. L'artista Julio Vaquero és el director tècnic del consell assessor.
Peces d'Antonio López (la de la Fundació Sorigué és la col·lecció amb més peces d'aquest autor), Antoni Tàpies, Anselm Kiefer, Balthus, Bill Viola o Pierrick Sorin o Cristina Iglesias formen part del conjunt, que es troba en continua transformació. La Fundació té una activa política de préstecs i es troba constantment estudiant possibles adquisicions, visitant les principals fires i galeries d'art contemporani del món.
El Grup Sorigué és la tercera constructora de Catalunya en volum de negoci. Darrerament, es va enfortir amb l'adquisició d'Acsa, cosa que la va fer entrar també en el capital d'Agbar Constructora. Malgrat aquest creixement, l'empresa no ha perdut el seu arrelament lleidatà, i ara l'enfortirà amb l'acord per mantenir la col·lecció a Lleida i crear-ne un gran museu per acollir-la.
Aquest serà el segon museu d'art contemporani de Lleida, que ja compta amb el centre d'art La Panera. Els dos centres, però, mantindran un perfil molt diferent: mentre que la col·lecció Sorigué està orientada als artistes de primer nivell, La Panera explora en el món dels nous creadors i les propostes artístiques més experimentals i innovadores.