El periodista Josep Pastells guanya el premi Marian Vayreda de narrativa

David Yeste va ser proclamat ahir a Olot guanyador del premi Caixa Girona de novel·la juvenil

Vida i miracles d'Odell Kraus, que publicarà l'editorial Empúries, explica la història d'un personatge amb aquest nom, que de ben petit s'instal·la amb la seva família a la Creueta, un barri (abans un poble) situat a la banda sud de la ciutat de Girona, a tocar de Palol d'Onyar. La novel·la ressegueix el procés de creixement d'Odell Kraus, un personatge amb un caràcter certament especial, estrany, diferent, que no acaba d'adaptar-se al món que l'envolta. El pas per l'adolescència i la descoberta del sexe, que ocupa una part gens menyspreable de la novel·la, precedeixen un gir argumental que fa que el punt de vista de tot plegat canviï, el del personatge i el del lector. El col·lapse que provoca a Odell Kraus descobrir determinats secrets familiars, encadenat amb tota una sèrie de desgràcies personals, el duen a viure de la beneficència, a la Sopa, on coneix una dona hongaresa i acabarà redimit per l'amor. Aquesta és la trama de la novel·la que ahir va premiar el jurat del Marian Vayreda.

Voluntat narrativa

Josep Maria Fonalleras va explicar que el debat es va plantejar al voltant de tres obres molt diferents entre elles: Peus de fang, Quan feia fred i la novel·la de Pastells. Pel jurat, el més interessant de Peus de fang, una novel·la ambientada en l'època del final de la Guerra Civil i l'exili a la Catalunya del Nord, era la seva estructura narrativa, donant veu en cada capítol a un personatge diferent; Quan feia fred, les memòries de Narcís Garolera (UPF) té molt interès lingüístic, sociològic i històric, mentre que el jurat va decidir atorgar el premi a Pastells perquè van valorar «la seva voluntat narrativa i l'esforç realitzatper construir el personatge.» Segons Fonalleras, la novel·la de Pastells és la més «nítida, coherent i ambiciosa» de les que es van presentar.

Josep Pastells ha publicat fins ara set llibres de narrativa, quatre en català (Rere el mirall, Witxi, Pell de cilici i A la recerca de l'equilibri), dos en castellà (Simpático fracasado i Héroes flacos) i un de bilingüe (L'últim alè de Fidípides). Ha participat en unes quantes obres col·lectives, tant de prosa com de poesia, i ha rebut diversos premis literaris, entre els quals el Recull, el Joan Santamaria, el Just Manuel Casero i, més recentment, el Rei en Jaume per la novel·la curta Temps de neguit, que serà publicada abans de l'estiu per l'Ajuntament de Calvià. Pastells és llicenciat en ciències de la informació i actualment és redactor en cap del diari quinzenal gratuït La Calle, que s'edita a Getafe.

PALMARÈS

XLIV Premi Marian Vayreda de Prosa Narrativa
Originals: 118
Dotació del premi: 10.000 euros (Institut de Cultura d'Olot i Diputació de Girona)
Publicació a càrrec d'Editorial Empúries (Grup 62)
Jurat: Mita Casacuberta, Josep Maria Fonalleras, Eugènia Broggi, Carles Batlle i Marta Ramoneda
Obra guanyadora: Vida i miracles d'Odell Kraus, de Josep Pastells Mascort
XLII Premi Caixa Girona de Novel·la Juvenil
Originals: 28
Dotació del premi: 4.500 euros (Caixa Girona)
Publicació a càrrec de La Galera Editorial
Jurat: Pilarín Bayés, Josep Gòrriz, Carmina Portell, Josep Torrent i Iolanda Batallé
Obra guanyadora: In nomine patri(a), d'Aurora Pronobis (pseudònim de David Yeste)
XLIV Premi de Poesia Joan Teixidor, Haikus en Línia
Originals: 260
Dotació del premi: 3 premis de 600 euros cadascun (Institut de Cultura d'Olot)
Publicació dels reculls en un volum conjunt a càrrec de Viena Edicions
Jurat: D. Sam Abrams, Maria Rosa Font i Massot, Vicent Alonso, Txema Martínez i Maria Rosa Roca
Obres guanyadores: Niwa, de Maria Rovira; Fèmios, de Xevi Pujol i Introspecció, de Rafel Vilà

Una participació rècord

El nombre d'originals que es va remetre a l'organització dels premis literaris per sotmetre'ls a l'escrutini del jurat del Marian Vayreda és altíssim, 118 obres, una circumstància que té els seus motius i també els seus costats positiu i negatiu. El principal motiu pel qual s'han rebut tantes obres podria ser que en l'edició d'aquest any es podien enviar els originals a través d'internet. Això estalvia a l'autor fer l'esforç d'imprimir en paper com a mínim un original, posar-ho en un sobre i fer-lo arribar a l'organització. El plus de reflexió que requereix aquesta acció, amb el que té de sedàs, de procés de selecció prèvia, ha quedat anul·lat. L'aspecte positiu és, precisament, que es constata l'alt gra d'interès que desperta aquest guardó.

Pel que fa a la resta de premis lliurats ahir, David Yeste (Terrassa, 1969) va ser proclamat guanyador del premi Caixa Girona de novel·la juvenil amb l'obra In nomine patri(a), mentre que Maria Rovira, Xevi Pujol i Rafel Vilà van guanyar el premi Joan Teixidor de poesia de haikús en línia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.