El llarg periple fins a casa

Els passatgers lamenten les poques facilitats que els han posat les companyies aèries per poder tornar a les destinacions d'origen

L'aeroport de Reus, com el del Prat i el de Girona, havia recuperat ahir la normalitat, ja que no es van haver de cancel·lar vols, però no tots els passatgers han arribat a la seva destinació i n'hi ha que encara trigaran dies. Sigui perquè no hi ha més possibilitats que esperar, sigui perquè les alternatives que els ofereix la companyia no els convencen, hi ha gent que no podrà marxar fins dilluns, com ara una família de Liverpool que ha decidit acampar a l'aeroport, o un grup d'amigues de Londres a qui només ofereixen esperar per agafar el mateix vol. Els afectats no són només els que han de volar cap a destinacions europees, sinó també els que havien d'aterrar a Catalunya (vegeu www.elpunt.cat). Tant els uns com els altres lamenten el tracte de les companyies i no estan segurs que els abonin la despesa extra.

Cinc dies i cinc nits a l'aeroport

La família McCornick-Deer haurà passat cinc dies i cinc nits a l'aeroport de Reus si res no canvia. Després que dijous els cancel·lessin el vol cap a Liverpool i que els el canviessin i els el cancel·lessin fins a quatre vegades, asseguren que tampoc no poden volar a cap altra destinació del Regne Unit perquè «tenim el cotxe a l'aeroport de Liverpool», segons explica Micheal McCormick, i que si bé el consolat britànic va oferir-los la possibilitat d'anar fins al pas de Calais, «no tenim diners per arribar fins a casa». Per tant, han decidit esperar fins que surti el vol a Liverpool dimecres que ve perquè «és el millor camí per arribar a casa», sentencia Marie Deer. Però fins aleshores s'estaran a l'aeroport perquè si no, no els surten els comptes: cada dia hi acudien en taxi per si obrien l'espai aeri, la qual cosa els ha costat 70 euros, a més dels 150 euros per habitació i nit extra que diuen que els cobrava l'hotel. Ara «se'ns han acabat els diners i el menjar», asseguren.

Llista d'espera per trobar un seient lliure

Lina i Angela Volpe i Gulcan i Julia Ozdemir feien temps a l'aeroport de Reus per si ahir podien aconseguir un seient per volar a Londres per a una de les noies, la Julia, que havia d'anar a la Universitat per una urgència. Hi havia 40 persones més en la llista d'espera, de manera que les altres tres amigues ja s'havien resignat a quedar-se a Reus fins diumenge, que és quan Ryanair els ha donat plaça per volar a Liverpool, tot i que originàriament anaven a Londres. La Lina explica que s'estan en una pensió de Reus, on dormen les quatre amigues en dos llits individuals perquè no els queden més diners per a l'allotjament, i estimen que els dies d'estada de més els costaran 500 euros. «Hem gastat un dineral en telèfon» trucant a casa, al banc i a la centraleta de Ryanair per aconseguir ben poca cosa. De fet, no tenen la certesa que la companyia els pagui res i estaven indignades perquè «la noia de la finestreta» els havia dit que no haurien d'anar de vacances sense diners, però responen que les seves vacances s'acabaven ara fa una setmana.

De Mallorca a Glasgow per València i Reus

Catherine i Lorraine McGrory feien temps al bar de la terminal de sortides de Reus, a punt per acabar el seu periple particular. Havien anat de vacances a Mallorca, des d'on havien de tornar cap a casa, Escòcia, dissabte passat. Però el tancament de l'espai aeri europeu va obligar-les a quedar-se a l'illa fins dimecres al matí. Sortosament per a elles, «la companyia, Thomas Cook, pagava els dies de més al mateix hotel on érem», especifiquen, fins que dimecres la mateixa companyia va transportar-les fins a València, un dels aeroports que actuaven de porta d'entrada per a vols no programats. I d'allí van anar a fer nit a Salou per poder agafar un vol de Ryanair cap a Glasgow des de l'aeroport de Reus. Aquest, però, se'l paguen de la seva butxaca, ja que l'únic que els oferia la companyia aèria amb la qual havien contractat el viatge era viatjar ahir cap a França amb autobús, des d'on haurien d'agafar un ferri cap a Anglaterra i després anar encara fins a Escòcia.

Ruta alternativa de vint hores i tres trens

Després que diumenge passat li cancel·lessin el vol amb el qual havia de tornar des de Karlsruhe (Alemanya) a Girona, la Laia va comprar un vol per al dimarts següent, que Ryanair també va cancel·lar. Les expectatives per als dies següents no eren millors, ja que Ryanair continuava mantenint els vols anul·lats malgrat que «altres companyies, com ara Lufthansa o Air Berlin, ja volaven des de Karlsruhe», i amb la notícia que «s'esperava un altre núvol», dimecres va decidir buscar alternatives. Agafar el tren fins a París i d'allí fins a Barcelona era la via més factible. «Vaig tenir sort perquè vaig ser de les últimes persones a poder comprar un bitllet cap a París», assegura. Ahir al matí va arribar finalment a Barcelona, després de dos transbords, tres trens i vint hores de trajecte i espera en estacions. Durant tot el trajecte ha conegut diverses persones en la seva mateixa situació, de fet, «pitjor», assegura: «Dues noies de Lleida que eren a Berlín han hagut de fer més hores de viatge i les agències els demanaven 500 euros per un bitllet d'autobús.» Ara vol informar-se bé sobre si pot reclamar l'import del viatge de tornada, ja que «al web de Ryanair no hi diu res».

«No ens podíem refiar de la companyia»

El tarragoní Xavi Bielsa ja és a casa des de dimarts, tot i que hauria d'haver arribat diumenge procedent de Viena. Per a ell, l'experiència ha estat de més bon portar que per a altres, explica, perquè tenia el suport de la Jove Cambra Internacional, els organitzadors del curs que va anar a fer en un poble austríac a quatre hores de la capital, Turracher Höhe. Allí va assabentar-se del caos aeri, però la mateixa organització el va reallotjar en un hotel de Viena, per estar preparat per marxar tan aviat com pogués. No va ser fàcil: «Diumenge no vam poder contactar ni amb la companyia, Austrian Airlines, ni amb l'aeroport, però dilluns vam poder canviar el bitllet per a dijous.» Dimarts, després de rebre un correu de la companyia, va posar-s'hi en contacte i li van dir que «com que el vol era d'una altra companyia no tornaríem fins divendres, però la família ens deia que al web es podien comprar bitllets per a dimarts». Després d'infructuoses trucades els dies anteriors i hores al telèfon va convèncer-los per poder marxar dimarts a la nit. Al cap i a la fi, Bielsa tenia clar que «no podíem fiar-nos-en».

«Ens van fer baixar quan estàvem a punt d'entrar a l'avió»

Martín Jacome ha pogut fer la segona part de les vacances sense problemes i ahir ja tornava des de Reus cap a Santander. La setmana passada, però, havia de volar des de Porto (Portugal) fins a Londres però no va poder ser. Era just el dia que els aeroports europeus tancaven l'espai aeri, però els passatgers del seu vol ja havien facturat i estaven a punt d'embarcar quan els van dir que el vol no podria sortir fins a la nit. Abans de fer-se fosc, però, ja van advertir-los que tampoc no volarien a la nit i Jacome va optar perquè li retornessin els diners, ja que anaven a Londres per molt pocs dies. No obstant això, van perdre una part dels diners de la reserva de l'hotel i de les entrades que ja havien comprat abans de marxar per pujar al London Eye i per visitar el Museu de Cera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.