Societat

Examen de cor a segon d'ESO

Fan electrocardiogrames a tots els alumnes de 13 i 14 anys de Banyoles

Al llarg dels pròxims dies els aproximadament 300 alumnes de segon d'ESO que estudien als centres de secundària de Banyoles –el que equival a dir la totalitat de les noies i els nois de 13 i 14 anys del Pla de l'Estany– tindran l'oportunitat de fer-se la prova, que és voluntària i gratuïta. Ahir es van fer els primers electrocardiogrames, a l'IES Pla de l'Estany.

Lideren aquest projecte sense precedents a l'Estat el cardiòleg banyolí Josep Brugada –director mèdic de l'hospital Clínic– i l'Ajuntament de Banyoles. Hi col·laboren el Clínic, el CAP de Banyoles, la clínica Salus Infirmorum, la Fundació Pasqual i Prat i Dipsalut de la Diputació.

La prova la fan dues infermeres del CAP i dos alumnes de segon de medicina de la UdG. «L'objectiu és esbrinar el valor de fer una història clínica i un electrocardiograma de forma sistemàtica a tota una població, per identificar precoçment la presència de símptomes propis o dels seus familiars i d'alteracions electrocardiogràfiques causades per un grup de malalties cardíaques que potencialment poden causar arítmies cardíaques, pèrdues sobtades del coneixement o mort sobtada», va explicar el doctor Brugada en la presentació del projecte, ara fa un mes.

Un equip lleuger i funcional

Vint-i-set estudiants de l'IES Pla de l'Estany van ser els primers a qui ahir van enganxar els deu elèctrodes per fer l'electrocardiograma. Totes les proves es van fer a porta tancada, però van deixar-ne dues a l'abast de la premsa. L'Eduard i la Kàlpana van ser-ne els pacients protagonistes i l'aula de plàstica va servir d'infermeria. Els responsables del CAP i de la clínica Salus Infirmorum, així com la directora de l'institut van assistir a l'esdeveniment. A diferència dels aparells que solen veure's en els centres hospitalaris, per a aquest programa es fa servir un equip lleuger, consistent simplement en un manat d'elèctrodes connectat a un ordinador portàtil cedit per la UdG. Els resultats de l'examen s'acumularan en una base de dades que seran analitzades per l'equip del doctor Brugada. Si es detecta algun indici de malaltia, s'avisarà immediatament l'alumne i la seva família.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.